Nagyvilág

2013.10.15. 09:44

Tovább folytatja az egyeztetést a kormányalakításról a német CDU/CSU és az SPD

Berlin, 2013. október 15., kedd (MTI) - Németországban várhatóan harmadszor is találkoznak majd a CDU/CSU konzervatív pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) vezetői, hogy feltérképezzék a közös kormányalakítás lehetőségeit.

Berlin, 2013. október 15., kedd (MTI) - Németországban várhatóan harmadszor is találkoznak majd a CDU/CSU konzervatív pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) vezetői, hogy feltérképezzék a közös kormányalakítás lehetőségeit.A parlamenti választásokon győztes konzervatív pártok és a szociáldemokraták berlini megbeszéléseinek több mint nyolc órán át tartó második fordulóját követően a CDU, a bajor CSU és az SPD főtitkára is azt mondta keddre virradó éjjel, hogy nem állapodtak meg semmiben, és valószínűleg csütörtökön ismét találkoznak majd.

A megállapodás nem is volt cél, hiszen a koalíciós kormányzáshoz szükséges kompromisszumokat nem a puhatolózó megbeszéléseken, hanem a hivatalos koalíciós tárgyalásokon kell megkötni - mondta Hermann Gröhe, a CDU főtitkára. Arról pedig legkorábban a Zöldek vezetőivel keddre szervezett találkozó és az összes megbeszélés értékelése után lehet dönteni, hogy mely párttal érdemes koalíciós tárgyalást kezdeni - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a kormányalakítási folyamat első, előkészítő szakasza nem tart már sokáig, a konzervatívok a Bundestag alakuló üléséig, október 22-ig elhatározzák, hogy a szociáldemokratákkal vagy a Zöldekkel próbálnak-e kormányt alakítani.

Andrea Nahles, az SPD főtitkára kiemelte: az eddigi találkozók alapján a szociáldemokraták delegációja egyelőre nem tudja javasolni a párt kibővített választmányának - konventjének -, hogy adjon felhatalmazást koalíciós tárgyalásokra. A konvent vasárnap ülésezik.

A konzervatívok nagy fölénnyel nyerték meg a szeptemberi választást, de nem szereztek abszolút többséget, koalíciós társuk, a liberális FDP pedig kiesett a Bundestagból, ezért új partnert kell találniuk a kormányzás folytatásához. Elemzők szerint leginkább az valószínű, hogy felújítják a nagykoalíciót a szociáldemokratákkal, akikkel legutóbb a 2005-2009-es ciklusban kormányoztak együtt.

A kedd hajnalban véget ért megbeszélés tartalmáról egyik párt főtitkára sem közölt részleteket, de mindhárman kiemelték, hogy egyre világosabban látszanak a jobb- és baloldali elképzelések közös pontjai és eltérései. Azt is elmondták még, hogy elsősorban az Európa-politikáról és a munkaerőpiaci szabályozásról beszéltek, de az oktatás és az infrastruktúra fejlesztésétől a bevándorlási politikáig egy sor további témát is áttekintettek.

Több német közszolgálati televízió a zárt ajtók mögött tartott tárgyalás résztvevőire hivatkozva hétfőn késő este azt jelentette, hogy a két legnagyobb politikai erő képviselői olyan intenzív tárgyalást folytatnak, mintha már a koalíciós szerződést készítetnék elő.

A konzervatívok jelezték, nyitottak arra a baloldali követelésre, hogy az euróövezeti válság kezelésében erősítsék a gazdaságösztönző elemeket, az SPD pedig jelezte, hogy eláll a külön-külön felhalmozott államadósság közös törlesztésére vonatkozó tervektől, köztük a közös euróövezeti kötvény bevezetésétől.

Az egyik legnagyobb vita a minimálbér ügye körül lehetett a semleges helyszínen, zárt klubként működő német parlamentáris társaság székházában rendezett találkozón. Az SPD csak akkor hajlandó kormányra lépni a konzervatívokkal, ha törvényt hoznak az egységesen kötelező, óránkénti 8,5 eurós minimálbér bevezetéséről. A konzervatívok szerint nem kell változtatni az eddigi gyakorlaton, továbbra is szakmánként és térségenként eltérő minimálbérre van szükség. A kérdés jelentőségét mutatja, hogy a keleti tartományokban, a volt NDK területén minden negyedik munkavállaló órabére elmarad a 8,5 eurótól, és nyugaton is a munkavállalók több mint 10 százaléka ebbe a kategóriába tartozik.

- MTI, Bálint Marcell -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!