Nagyvilág

2013.06.07. 12:50

Árvíz - Újabb német tartományokat fenyeget az Elba árhulláma

<p>Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:<br /> Berlin, 2013. június 7., péntek (MTI) - Gátszakadással fenyeget a megáradt Elba Németország számos keleti térségében, miközben az árhullám már az ország északnyugati részéhez közelít pénteken.</p>

Berlin, 2013. június 7., péntek (MTI) - Gátszakadással fenyeget a megáradt Elba Németország számos keleti térségében, miközben az árhullám már az ország északnyugati részéhez közelít pénteken.

A Németországot délkeletről északnyugat felé, 727 kilométer hosszan átszelő folyón már mindenütt árvízvédelmi készültség van. A folyó felső szakaszán már tetőzött az árhullám, de továbbra is a nyár elején megszokottnál három-négyszer magasabb vízoszlop teszi próbára a gátakat, amelyek számos térségben vészesen feláztak.

Drezdánál, a szászországi fővárosnál a gátak homokzsákokból épített koronája alá csökkent már a vízállás. Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartomány fővárosánál viszont csütörtök éjjel meghaladta a 2002-ben feljegyzett 672 centiméteres rekordot, és megközelítette a 700 centimétert. A tetőzés itt vasárnapra várható.

A hét végén Schleswig-Holstein, Meckelnburg-Elő-Pomeránia és Alsószászország tartományban dönthet rekordokat az Elba vízállása.

Nem múlt még el a veszély a Duna bajorországi szakaszán sem: a Regensburg és Passau közötti Deggendorf térsége harmadik napja víz alatt áll. A régiót Münchennel összekötő, A92 (E53) jelzésű autópályát megnyitották, de a Németország déli részét az osztrák és a holland határ között átszelő, A3 jelzésű autópálya továbbra is járhatatlan Deggendorfnál.

A mezőgazdasági tárca első becslése szerint az árvíz Németországban eddig 335 ezer hektáron, a teljes termőterület 2 százalékán okozott károkat, összesen nagyjából 173 millió euró értékben.

A belügyminisztérium összesítése szerint csütörtökön országszerte 85 ezer tűzoltó, katasztrófavédelmis, katona és segélyszervezeti dolgozó vett részt az árvízi védekezésben, több tízezer önkéntes mellett.

- MTI, Bálint Marcell -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!