Nagyvilág

2013.06.06. 08:16

Árvíz - Továbbra is kritikus helyzet Ústí nad Labemben és Decínben

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2013. június 5., szerda (MTI) - Továbbra is kritikus az árvízhelyzet az észak-csehországi Ústí nad Labemben és Decínben, míg Melníkben és Lovosicében már sikerült stabilizálni a gátakat, s megszűnt a gátszakadás veszélye.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Prága, 2013. június 5., szerda (MTI) - Továbbra is kritikus az árvízhelyzet az észak-csehországi Ústí nad Labemben és Decínben, míg Melníkben és Lovosicében már sikerült stabilizálni a gátakat, s megszűnt a gátszakadás veszélye.

Ústí nad Labemben és Decínben is az Elba vízszintje délután már meghaladta a tíz métert, és várhatóan 11-11,5 méteres szinten az éjjeli órákban tetőzik. Ústíban víz alatt van a vasútállomás és a regionális bíróság épülete, amelyet kiürítettek. Decínben az ár elöntött néhány iskolát és a megyei könyvtárt is. A készültség mindenütt maximális. Ahol lehet, mobilgátakkal, homokzsákokkal védik a városrészeket és a fontos épületeket.

Mindkét városban a legújabb jelentések szerint mintegy 20-25 ezer ember van áram nélkül, s leállt a trolibuszforgalom is. Számos helyen leállt a gázszolgáltatás, és több tízezer ember ivóvíz nélkül maradt.

A hatóságok a Moldva és az Elba mentén elárasztott településeken palackozott vizet osztanak a lakosságnak. Az Elbán átívelő hidak zárva vannak. A közszolgálati hírtelevízió szerint korlátozták a forgalmat a Prága-Drezda autópályán is, mert azt két helyen alámosta a víz. A teherforgalmat ezeken a szakaszokon elterelték, személyautók is csak egy sávban közlekednek. Országszerte délután több mint 120 útszakasz és tíz vasútvonal volt lezárva.

Ústí nad Labem elöntött és elhagyott külvárosába, Strekovba éjjelre 50 kommandóst is kivezényeltek, hogy megakadályozzák az esetleges lopási kísérleteket. Tekintettel a vasárnap estétől érvényben lévő szükségállapotra, ezekért a cselekedetekért akár nyolc év börtönt is kaphatnak az elkövetők.

A négy napja pusztító természeti csapás eddig kilenc emberéletet követelt, míg több mint 19 ezer ember a lakóhelyének az elhagyására kényszerült - közölték a cseh hatóságok. Az agrárkamara szerint mintegy 80 ezer hektár mezőgazdasági terület van víz alatt. Szerda este 25 helyen volt még harmadfokú árvízkészültség.

Dél-Csehországban viszont lassan apadnak a folyók, megkezdődött a nagytakarítás, s a károk felmérése. Prágában is fokozatosan rendeződnek az állapotok, de a tömegközlekedés nehézkes, korlátozott. A déli elővárosok továbbra is víz alatt vannak, az apadás lassúbb a vártnál.

A cseh kormány szerdán kétmilliárd koronát szavazott meg a közutak rendbetételére. Közölték, hogy Prága az árvízzel kapcsolatban egyelőre nem tart igényt más országok segítségére.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!