Nagyvilág

2013.06.06. 09:50

Árvíz - Nem javult a helyzet az Elba németországi szakaszán

Berlin, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - Továbbra is katasztrófával fenyeget az árvíz Németországban az Elba és mellékfolyói mentén, a helyzet nem javult csütörtök reggelre.

Berlin, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - Továbbra is katasztrófával fenyeget az árvíz Németországban az Elba és mellékfolyói mentén, a helyzet nem javult csütörtök reggelre.

A hetekig tartó esőzések után az Elbán Csehország felől érkező árhullám várhatóan csütörtök délután tetőzik a kelet-németországi Drezdánál 8,7 méteren, ami több mint a négyszerese a nyár elején megszokott vízállásnak, de elmarad a 2002-es nagy árvíz idején feljegyzett 9,4 méteres csúcsértéktől. A Szászország tartományi fővárosban bizakodnak, hogy sikerül megvédeni a történelmi városrészt. Az utóbbi 11 évben 130 millió eurót fordítottak a védművek megerősítésére.

Az Elba árhulláma csak a hét végére hömpölyög le Kelet-Németországból az ország északnyugati részén fekvő torkolatvidékhez, ezért elhúzódó védekezésre kell felkészülni. A gátakat több millió homokzsákkal erősítik meg, a tűzoltóság több mint negyvenezer emberrel vesz részt a védekezésben, és a gátakon dolgozik a Bundeswehr, a német hadsereg mintegy hétezer katonája is.

A folyó felső szakaszán, Szászországban Pirna, Meissen és Riesa városának több negyedét elöntötte az Elba. Egyik mellékfolyója, a Saale a Szász-Anhalt tartományi Hallét fenyegeti, a Mulde pedig Bitterfeldet.

A Duna bajorországi szakaszán csökken a vízállás, de a Deggendorf járás területén történt gátszakadás miatt több településen továbbra is csak a házak teteje látszik ki a vízből.

A szövetségi kormány 100 millió eurós gyorssegélyt ígért az árvízkárosultaknak. A bajor tartományi kormány első, azonnali támogatásként háztartásonként 1500 eurós támogatást ad, a kifizetéseket a héten elkezdik. A szövetségi kormány a vállalkozásokat is segíti, az állami fejlesztési bank (KfW) a tartományi fejlesztési bankokkal együttműködve 100 millió eurós alapot hoz létre, amelyből kedvezményes hitel igényelhető, a korábban felvett állami fejlesztési hitelek törlesztésére pedig halasztást kapnak az árvízkárosult cégek.

A német iparszövetség (BDI) első gyorselemzése szerint az árvíz valószínűleg lassítja majd a német gazdaság növekedését, de nem csökkenti annak mértékét. A kormány a legutóbbi, áprilisi előrejelzése szerint 0,5 százalékos GDP-növekedésre számít az idén. A német nyelvterület vezető elemző intézetei szerint az EU legnagyobb gazdasága 0,8 százalékkal növekedhet 2013-ban.

- MTI, Bálint Marcell -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!