Nagyvilág

2013.05.03. 08:40

Washington amnesztiát sürget Phenjantól a kényszermunkára ítélt amerikai ügyében

Washington, 2013. május 2., csütörtök (MTI) - Amnesztiát sürgetett Phenjantól az Észak-Koreában 15 évi kényszermunkára ítélt amerikai állampolgár ügyében a washingtoni külügyminisztérium.

Washington, 2013. május 2., csütörtök (MTI) - Amnesztiát sürgetett Phenjantól az Észak-Koreában 15 évi kényszermunkára ítélt amerikai állampolgár ügyében a washingtoni külügyminisztérium.

"Arra biztatjuk a KNDK-t (Észak-Koreát), hogy részesítse amnesztiában Bae urat, és haladéktalanul bocsássa szabadon" - jelentette ki csütörtökön Patrick Ventrell külügyi szóvivő.

A koreai származású Kenneth Baet, a Nation Tours utazási iroda 44 éves idegenvezetőjét - egyes sajtóértesülések szerint a tulajdonosát - az orosz és a kínai határ közelében fekvő Radzsin kikötővárosban tartóztatták le tavaly november 3-án, miután ötfős turistacsoportjának egyik tagjánál egy állítólag "kényes adatokat" tartalmazó számítógépes merevlemezt találtak.

Dél-koreai jogvédők nem zárják ki annak lehetőségét, hogy Baet azért ítélték el, mert éhező gyerekeket fotózott le a kommunista országban. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség nem közölte, milyen vád alapján ítélték el az amerikai férfit.

A múltban Észak-Korea diplomáciai ütőkártyaként használta fel az általa elítélt amerikai állampolgárok ügyét. Az amerikai sajtóhoz eljutott kormányzati kiszivárogtatások szerint Washington ezúttal nem törekszik arra, hogy egy különmegbízott segítségével megpróbálja kiszabadítani Baet, mert a korábbi alkuk nem vezettek el ahhoz, hogy Phenjan változtasson magatartásán.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kijelentette: a Phenjannal folytatandó tárgyalások ügye attól függ, hogy hajlandó-e eleget tenni Észak-Korea nemzetközi kötelezettségeinek.

Jimmy Carter volt amerikai elnök, aki korábban közbenjárt már hasonló ügyekben, csütörtökön a szóvivője által jelezte, hogy nem tervez észak-koreai utazást. A Phenjannal folytatott kényes tárgyalások terén szintén nevet szerzett Bill Richardson volt amerikai ENSZ-nagykövet viszont úgy nyilatkozott: egyeztetéseket kell kezdeni Észak-Koreával arról, hogy Kenneth Baet humanitárius alapon vagy egy általános amnesztia keretében szabadon bocsássák.

2009-ben Bill Clinton volt amerikai elnök utazott el Phenjanba, hogy kieszközölje két, 12 év börtönre elítélt amerikai újságírónő, Laura Ling és Euna Lee szabadon bocsátását.

Bae szakértői feltételezés szerint egy külön a külföldiek számára fenntartott büntetőintézetben fogja letölteni a rá kirótt büntetést. A sztálinista országban becslések szerint több mint 200 ezer embert zártak munkatáborokba, ahol az észak-koreai rabokat éheztetik és nem ritkán halálra dolgoztatják.

-MTI, Pogár Demeter-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!