Nagyvilág

2013.04.11. 16:51

Ponta egy ügyészt javasol igazságügyi miniszternek

Bukarest, 2013. április 11., csütörtök (MTI) - Victor Ponta román miniszterelnök Robert Cazanciuc ügyészt javasolta igazságügyi miniszternek csütörtökön.

Bukarest, 2013. április 11., csütörtök (MTI) - Victor Ponta román miniszterelnök Robert Cazanciuc ügyészt javasolta igazságügyi miniszternek csütörtökön.

Ponta részt vett a román Legfelső Bírói Tanács ülésén, ahol bejelentette, hogy az ügyészt javasolja a miniszteri posztra. Cazanciucnak le kellett mondania az ügyészi kari tagságáról, amely tizennyolc évig tartott. Ezt megtette csütörtökön, és a bírói tanács tudomásul is vette lemondását. Ő 2009 óta a román külügyminisztérium főtitkára, korábban a legfőbb ügyészség szóvivője volt.

Az igazságügyi miniszteri posztot Romániában ideiglenesen a kormányfő töltötte be, miután Mona Pivniceru volt tárcavezető lemondott azt követően, hogy alkotmánybíróvá választotta a parlament.

Ponta elmondta, hogy a kinevezési folyamat várhatóan a jövő héten ér véget, így Cazanciuc akkor foglalhatja el a miniszteri posztot. Közölte: telefonon Traian Basescu államfőt is értesítette, akinek nem volt ellenvetése a javasolt személyt illetően. Romániában a minisztereket az államfő nevezi ki elnöki rendelettel.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy az új miniszter egyensúlyt teremt a minisztériumnak a bírói tanáccsal és az Európai Bizottsággal való kapcsolatában. Az új miniszter legfontosabb teendőiként Ponta a nemrég elfogadott polgári és büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv sikeres gyakorlatba ültetését nevezte meg, illetve azt, hogy Románia kapjon kedvező jelentést az Európai Bizottságtól az igazságszolgáltatás helyzetéről szóló országjelentésben.

Romániában az igazságügyi miniszter kinevezése azért is kényes téma, mert Brüsszel figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatást, és további reformokat sürget.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!