Nagyvilág

2013.04.09. 15:29

Külföldi sajtó Magyarországról - Scheppele a Fideszről, az ARD a Jobbikról

Washington, Berlin, 2013. április 9., kedd (MTI) - A The New York Times kedden Kim Lane Scheppele újabb írását közölte a Fideszről, az ARD német televízió pedig a Jobbikról közölt beszámolót.

Washington, Berlin, 2013. április 9., kedd (MTI) - A The New York Times kedden Kim Lane Scheppele újabb írását közölte a Fideszről, az ARD német televízió pedig a Jobbikról közölt beszámolót.

"A Fidesz nagyon együttműködő tud lenni nemzetközi partnereivel, amikor vagy abba egyezik bele, hogy korlátozza egy olyan hivatal jogkörét, amelyet már nem kell felügyelet alatt tartania, vagy abba, hogy megerősítse egy olyan intézmény függetlenségét, amelyet már biztosan kézben tart" - írta Kim Lane Scheppele, a Princetoni Egyetem jogászprofesszora a Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász The New York Times-blogján hétfőn megjelent, legújabb vendégpublikációjában.

Scheppele a Magyarország, egy PR-offenzíva című, terjedelmes írásában egyebek mellett két magyar politikusnak az alkotmány negyedik módosításáról írt levelét bírálta. Az elsőt Martonyi János külügyminiszter intézte az EU-országok diplomáciai vezetőihez, a másikat pedig Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője írta a szerzőnek.

Az amerikai alkotmányjogász szerint a kormány erős jogköröket adott megbízható kezekbe. "És amíg az elég erős jogkörök elég megbízható kezekben vannak, a Fidesz szupertöbbsége meg tud zabolázni minden olyan jövőbeni kormányt, amely letér a Fidesz útjáról. Így ugyanaz az intézmény, amelyet a Fidesz domesztikált, erőszakossá válhat, amikor egy másik párt és nem a Fidesz lesz kormányon" - írta Scheppele.

Az ARD német országos közszolgálati műsorszolgáltató társaság a Jobbikról közölt beszámolót a Tagesthemen című televíziós híradóműsorában.

Az Antiszemitizmus: Magyarország probléma című beszámoló felvezetőjében a híradó műsorvezetője megjegyezte: "A zsidók ellen gyűlöletet prédikáló" Jobbikkal kapcsolatban az a "hajmeresztő", hogy nemcsak "néhány őrültről" van szó, hanem a magyar parlament harmadik legerősebb pártjáról, amelyet "még Orbán Viktor miniszterelnök sem utasít rendre". A budapesti beszámolóban a szerkesztő, Thomas Morawski egyebek között kifejtette: a magyarországi "zsidó szervezetek nem nyugszanak bele, hogy a kormány és a hatóságok taktikai okokból a szélsőjobboldaliakhoz dörgölőznek".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!