Nagyvilág

2013.04.30. 16:36

Indiai külügyminiszter: teljesen kizárt a fegyveres konfliktus Kínával

Moszkva, 2013. április 30., kedd (MTI) - Teljesen kizárt a fegyveres konfliktus Kínával - jelentette ki Szalman Kursid indiai külügyminiszter a Kommerszant című orosz napilapban kedden közölt interjúban.

Moszkva, 2013. április 30., kedd (MTI) - Teljesen kizárt a fegyveres konfliktus Kínával - jelentette ki Szalman Kursid indiai külügyminiszter a Kommerszant című orosz napilapban kedden közölt interjúban.

A Kommerszant emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hetekben feszültté vált a viszony India és Kína között a régóta fennálló területi vita okán. A tekintélyes politikai-gazdasági lap szerint a jelenlegi helyzetet szakértők az 1962-es fegyveres konfliktust eredményező állapothoz hasonlítják. Peking a vitás kérdésben hajthatatlannak mutatkozik.

Szalmad Kursid szerint helyi kérdésről van szó, amelynek nem szabad rávetülnie az indiai-kínai kapcsolatok egészére. Az ellentétek a két ország álláspontjának különbözősége miatt alakultak ki az úgynevezett ellenőrzési vonal értelmezése körül. Az indiai külügyminiszter hangoztatta: "nem kell mesterségesen éleznünk a helyzetet. A kérdést tárgyalásos úton kell rendezni".

Újdelhi a múlt kedden arra szólította fel Pekinget, hogy tartsa tiszteletben a status quót. Indiai jelentések szerint április 15-én kínai katonák lépték át a két ország között a Himalájában húzódó de facto határvonalat, és 10 kilométer mélységben behatoltak indiai területre. Pekingben mindezt cáfolták.

India szerint Peking az utóbbi években rendszeresen átlépi az ellenőrzési vonalat (Line of Actual Control, LAC), a két ország közötti nem hivatalos határt, de ennyire mélyen még nem hatolt be területére.

India és Kína 1962-ben háborút vívott egymással a határ menti vitatott területek miatt. Peking mintegy 90 ezer négyzetkilométernyi területet követel magának az északkelet-indiai Arunacsál Prádes államból, miközben Újdelhi 38 ezer négyzetkilométernyi területre tart igényt a Himalája nyugati részén, az Akszaj-csin-fennsíkon.

Az indiai diplomácia vezetője kétnapos munkalátogatáson tartózkodik az orosz fővárosban. Szalman Kusid hétfőn Dmitrij Rogozinnal, a hadiipart felügyelő orosz miniszterelnök-helyettessel tárgyalt, elsősorban azoknak a több milliárdos fegyverüzleteknek és haditechnikai egyezményeknek a megvalósításáról, amelyekről Moszkva és Újdelhi a Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly decemberi indiai látogatása alkalmával állapodott meg.

Az orosz lap munkatársa ugyanakkor rámutatott: Újdelhi és Moszkva kapcsolataiban komoly feszültséget kelt az India által 2000-ben megvásárolt Gorskov admirális nevű orosz repülőgép-hordozó felújítása. Oroszországnak már négy évvel ezelőtt át kellett volna adnia a hajót az indiai haditengerészet számára, de ez még nem történt meg.

Szalman Kursid indiai külügyminiszter a Kommerszantnak azonban úgy nyilatkozott, hogy mára nincsenek megoldhatatlan problémák India és Oroszország között. Újdelhi továbbra is vár a Vikramaditya (Nap) névre átkeresztelt repülőgép-hordozó átadására.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!