Nagyvilág

2013.03.14. 18:07

Új pápa - Az orosz ortodox egyház a kapcsolatok erősödését reméli

Moszkva, 2013. március 14., csütörtök (MTI) - Az orosz ortodox egyház azt reméli, hogy az új pápa vezetésével erősödnek és fejlődnek kapcsolatai a katolikus egyházzal - jelentette ki csütörtökön Ilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályvezetője.

Moszkva, 2013. március 14., csütörtök (MTI) - Az orosz ortodox egyház azt reméli, hogy az új pápa vezetésével erősödnek és fejlődnek kapcsolatai a katolikus egyházzal - jelentette ki csütörtökön Ilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályvezetője.

Az orosz ortodox egyházi hierarchiában a második legfontosabb személynek számító Ilarion üdvözölte, hogy Ferenc pápa korábban számos alkalommal kifejezte készségét a szoros kapcsolattartásra az ortodox vallás képviselőivel.

Ilarion metropolita szavai szerint XVI. Benedek pápa idején pozitív fejlődést tapasztaltak az ortodox-katolikus kapcsolatokban. Hozzátette, hogy ez nem a "hivatalos teológiai párbeszéd" alakulásával volt kapcsolatban, amely a két egyházat elválasztó kérdésekre összpontosul.

"Nagyon sok problémába és nehézségbe ütköztünk, különösen akkor, amikor a római püspök (a pápa) elsőbbségének kérdését kezdtük el megvitatni, nagyon komoly és mély véleménykülönbségeket fedtünk fel az első számú püspök szolgálatának értelmezését illetően nem csak az ortodoxok és a katolikusok között, hanem az ortodox közösségen belül is" - magyarázta az orosz ortodox egyház külügyi vezetője, aki emlékeztetett arra is, hogy a teológiai párbeszéd több mint 30 évig folyt, és közlése szerint folytatódni fog.

A magas rangú orosz ortodox egyházi tisztviselő úgy vélte, hogy az ortodoxok és a katolikusok közötti együttműködés alapvető területe az üldözöttek, a keresztények védelme a világ különböző országaiban, elsősorban a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

Ilarion metropolita szavai szerint bizonyára nem véletlen, hogy az új pápa az első, aki a Ferenc nevet választotta. Hangsúlyozta, hogy a szegények, a hajléktalanok szolgálata és védelme ma elsőbbséget élvez a keresztény egyházak számára, és az orosz ortodox egyház is hatalmas jelentőséget tulajdonít ennek a szolgálatnak.

Időközben a Kreml közölte, hogy az orosz államfő üdvözlő táviratban köszöntötte Ferenc pápát megválasztása alkalmából. Vlagyimir Putyin meggyőződését fejezte ki, hogy Oroszország és a Vatikán konstruktív együttműködése a jövőben is sikeresen fejlődik majd az őket egyesítő keresztény értékek alapján.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!