Nagyvilág

2013.03.23. 12:12

Lóhúsbotrány - Lóhúst találtak Angliában egy marhahúsként jelölt magyar szállítmányban

London, 2013. március 22., péntek (MTI) - Magyarországról importált, marhahúsként megjelölt lóhúst találtak Angliában - közölte pénteken a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA).

London, 2013. március 22., péntek (MTI) - Magyarországról importált, marhahúsként megjelölt lóhúst találtak Angliában - közölte pénteken a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA).

Az FSA bejelentése szerint száz kilogrammnyi hússzállítmányról van szó, amelyből Liverpoolban és a közeli Prestonban 40 kilogrammnyit már értékesítettek is.

Az FSA közölte, hogy a fennmaradó mennyiséget kivonta a forgalomból, az esetről pedig értesítette az Európai Bizottságot és a magyar hatóságokat.

A brit hatóság szakértői vizsgálják azt is, hogy a kockára vágott marhahúsként árult magyar lóhús nem tartalmazza-e a fenilbutazon nevű állatgyógyszert. A szer szakértői vélemények szerint az emberi szervezetbe jutva nagyon ritka esetben súlyos vérképzőszervi megbetegedést okozhat, ezért az e gyógyszerrel kezelt állatok húsának forgalmazása szigorúan tilos Nagy-Britanniában.

Az FSA pénteki tájékoztatása szerint a marhahúsként forgalomba hozott lóhúst a Hungarian Food Ltd. nevű, prestoni székhelyű vállalkozás importálta, és a készítményt a cég saját prestoni piaci árusítóhelyén, illetve egy Taste of Hungary (Magyarország ízei) nevű liverpooli boltban kezdték értékesíteni, egy kilogrammos kiszerelésben.

Fábián Attila, a családi vállalkozásként tavaly februárban alapított liverpooli bolt tulajdonosa péntek este az MTI-nek elmondta: még tavaly vásárolt 20 kilogrammnyit a fagyasztott hússzállítmányból a Hungarian Food Ltd.-től, amellyel vállalkozása akkoriban még üzleti kapcsoltban volt.

Fábián Attila közölte: szerinte az ő vállalkozását és a neki beszállító prestoni céget is becsapták, mivel egyikük sem tudott arról, hogy a Magyarországról érkező, marhahúsként megjelölt szállítmány valójában lóhúst tartalmazott.

Elmondta azt is: boltjában még három kilogrammnyi volt a fagyasztott húsból, amikor a brit szakhatóság emberei megjelentek nála, hogy lefoglalják a készítményt.

A MTI kérdésre, hogy a brit élelmiszerbiztonsági hatóság illetékesei kilátásba helyeztek-e valamilyen szankciót, Fábián Attila kijelentette: nem számít hatósági ellenlépésekre, mivel cége jóhiszeműen vásárolta a beszállítótól a terméket, amelynek csomagolásán egyértelműen szerepelt a marhahús megjelölés.

Mokran Ildikó, a húst Magyarországról vásárló, prestoni központú nagykereskedő cég, a Hungarian Food Ltd. illetékes igazgatója péntek este az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy nekik is marhahúsként adták el a szállítmányt, ők sem tudtak arról, hogy a húskészítménnyel probléma lehet. Nem kívánta megnevezni azt a magyarországi nagykereskedelmi céget, amelytől ők vették a húst, mondván: lehetséges, hogy a magyar beszállító partnernek sem volt tudomása a készítmény lóhústartalmáról.

Mokran Ildikó azt mondta, hogy a brit hatósági közléssel ellentétben nem 40 kilogramm került forgalomba a teljes szállítmányból, hanem csak az a 20 kilogrammnyi rész, amelyet a liverpooli bolt vett meg tőlük.

A Hungarian Food Ltd. menedzsere elmondta azt is, hogy a brit hatóságok a múlt hónapban vittek el vizsgálatra bizonyos mennyiséget a szállítmányból, és március 20-án közölték vele, hogy a vizsgálati eredmény lóhústartalomra utal.

Mokran Ildikó elmondta: cége ezek után maga vonta ki a forgalmazásból a szállítmányt, amelyet meg fog semmisíteni.

Az egyre nagyobbra duzzadó - és immár nemzetközivé vált - lóhúsbotrány januárban pattant ki, amikor az ír élelmiszerbiztonsági hatóság (FSAI) bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal kevert marhahúshamburgereket talált a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland szupermarket-hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben.

A vizsgálatba bevont Tesco-termékek között találtak olyan marhahúsosként árult hamburgerfélét, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott.

Az ügy nemrég újabb fordulatot vett, miután az FSA bejelentette, hogy a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt árucikkeiben is nagy mennyiségű lóhúst talált.

Az FSA tesztjei alapján a Findus marhahúsos lasagne-készítményei zömmel - egyes esetekben 100 százalékban - lóhúst tartalmaztak.

A brit sajtóban az utóbbi hetekben olyan értesülések is megjelentek, hogy a botrány mögött kelet-európai szervezett bűnözői csoportok állhatnak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!