Nagyvilág

2013.03.03. 14:00

Házak százait döntötte romba egy földrengés Délnyugat-Kínában

Peking, 2013. március 3., vasárnap (MTI) - Legkevesebb harminc sérültje van egy vasárnapi délnyugat-kínai földrengésnek, 700 ház romba dőlt, 2500 károsodott - jelentette a Jünnan tartományi illetékesek tájékoztatása alapján a kínai média.

Peking, 2013. március 3., vasárnap (MTI) - Legkevesebb harminc sérültje van egy vasárnapi délnyugat-kínai földrengésnek, 700 ház romba dőlt, 2500 károsodott - jelentette a Jünnan tartományi illetékesek tájékoztatása alapján a kínai média.A Richter-skála szerinti 5,5-ös erősségű földmozgás epicentruma Hszisan járásban volt 9 kilométeres mélységben. A kora délutáni órákban történt földrengést legalább 34 utórezgés követte.

A térségben csaknem 55 ezer embert ért valamilyen kár, 6 ezer sátrat, gyapjútakarót és kabátokat vittek a helyszínre. Az érintettek elköltöztetése folyamatban van.

Kínában viszonylag gyakoriak a földrengések, de az utóbbi hetekben a szokásosnál is több hír érkezett ilyen eseményekről. Nemrégiben például Jünnanból két rengésről is tudósítottak. Az egyik - egy 4,8-es erősségű - tíz lakóépületet döntött le. A másik - 4,9-es erősségű - 79 házat rombolt le, nyolc ember megsérült. A szomszédos Szecsuan tartományból ugyancsak két kisebb erejű földrengést jelentettek.

Kínában a múlt hónapban közölték, hogy öt éven belül az egész országra kiterjedő földrengés-megfigyelő rendszert építenek ki. A szakemberek arra számítanak, hogy segítségével a földmozgás első észlelésekor képesek lesznek meghatározni annak helyét.

2008 májusában a délnyugati Szecsuanban a Richter-skála szerinti 8-as, pusztító erejű földrengés következtében csaknem 70 ezren haltak meg, több százezren megsebesültek és milliók váltak hajléktalanná. Ez volt a legtöbb áldozatot követelő földrengés Kínában 1976 óta, amikor az észak-kínai Tangsanban legalább 240 ezren vesztették életüket.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!