Nagyvilág

2013.03.03. 18:45

Elvesztette első helyét Karintiában Jörg Haider egykori pártja

Bécs, 2013. március 3., vasárnap (MTI) - Elvesztette eddigi első helyét Karintia tartományban a jobboldali populista Karintiai Szabadságpárt (FPK) a vasárnap megtartott előre hozott tartományi választásokon.

Bécs, 2013. március 3., vasárnap (MTI) - Elvesztette eddigi első helyét Karintia tartományban a jobboldali populista Karintiai Szabadságpárt (FPK) a vasárnap megtartott előre hozott tartományi választásokon.

A legnagyobb osztrák ellenzéki párttal, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) pártszövetségben lévő FPK nem végleges adatok szerint az eddigi 17-ből tíz képviselői helyet elveszített. A legtöbb szavazatot a szociáldemokraták (SPÖ) kapták, ők 12 képviselőt küldhetnek a tartományi törvényhozásba.

Az előre hozott választások kiírása az FPK-t érintő korrupciós botrányok után vált szükségessé.

Változatlanul hét képviselőt küldhet a parlamentbe a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP).

Első alkalommal szerepelt választási megmérettetésen és 11 százalékot ért el Frank Stronach osztrák-kanadai milliárdos vállalkozó pártja, a Team Stronach (Stronach Csapata). Stronach EU-kritikus pártja így négy képviselőt küldhet a tartományi parlamentbe, ahogy az öt évvel ezelőtti választási eredményüket megduplázó baloldali Zöldek is.

Az FPK a megfigyelők szerint eddigi népszerűségét nem kis részben alapítójának és az FPÖ korábbi vezetőjének, a 2008-ban balesetben elhunyt Jörg Haider karintiai tartományfőnöknek, illetve Haider tovább élő imázsának köszönhette. Míg az FPÖ-ből Haider vezetésével 2005-ben kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt népszerűsége országosan folyamatosan csökkent és 2008-ban éppen csak elérte a parlamentbe jutási küszöböt, 2009-ben az akkor még a BZÖ színeiben politizáló FPK 44 százalékot ért el a tartományi választáson.

Haider egykori karintiai párttársai 2010-ben az FPÖ-nél mérsékeltebben bevándorlás- és EU-ellenes, de szintén populista irányvonalat követő BZÖ-től visszatértek az FPÖ-höz.

A tartomány hosszú időn át vezető politikai erejének népszerűségét az elmúlt években botrányok tépázták meg. Ezek egyike a Hypo Alpe Adria (HGAA) bankhoz kötődik. Mint kiderült, a magát tartományi pénzintézetből nemzetközi bankcsoporttá kinövő HGAA gazdálkodása körüli, részben még Jörg Haider idejére eső visszásságok oda vezettek, hogy az államnak 2009 végén 1,5 milliárd euró költséggel kellett megmentenie a csődtől a bankot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!