Nagyvilág

2013.03.15. 10:47

Az amerikai kongresszusban ünneplik meg honvédség és az ohiói Nemzeti Gárda 20 éves együttműködését

Washington, 2013. március 15., péntek (MTI) - Az amerikai kongresszusban emlékeznek meg májusban a Magyar Honvédség és az ohiói Nemzeti Gárda együttműködésének 20. évfordulójáról - mondta Vargha Tamás, a honvédelmi minisztérium államtitkára csütörtökön Washingtonban az MTI-nek.

Washington, 2013. március 15., péntek (MTI) - Az amerikai kongresszusban emlékeznek meg májusban a Magyar Honvédség és az ohiói Nemzeti Gárda együttműködésének 20. évfordulójáról - mondta Vargha Tamás, a honvédelmi minisztérium államtitkára csütörtökön Washingtonban az MTI-nek.

Az amerikai fővárosban és Ohióban megtartandó évfordulós ünnepségeken részt vesz Hende Csaba honvédelmi miniszter is - mondta az államtitkár, aki a nap folyamán ohiói képviselőkkel találkozott.

Vargha Tamás a Pentagonban Elissa Slotkin helyettes védelmi államtitkárral tárgyalt csütörtökön. Ott elmondta, hogy Afganisztánban márciusban lejár ugyan a magyar PRT (Tartományi Újjáépítési Csoport) mandátuma, de Magyarország a tavalyi vállalása alapján december 31-ig továbbra is biztosítja a kabuli repülőtér őrzését és védelmét, valamint a magyar különleges műveleti egység is folytatja küldetését.

Az államtitkár közölte, hogy Magyarország a NATO 2014-ben befejeződő missziója után is kész folytatni a szerepvállalását Afganisztánban. A felek konkrétumokról egyelőre nem beszéltek, mert Washingtonban még az amerikai katonai jelenlét végleges koncepciójáról sem döntöttek.

A megbeszélésen is szó esett a Magyar Honvédségnek az ohiói Nemzeti Gárdával folytatott sikeres együttműködéséről.

Slotkin helyettes államtitkár az Egyesült Államok elismerését fejezte ki, amiért Magyarország a nemzetközi katonai missziókban erején felül teljesít, és katonái kitűnő teljesítményt nyújtanak. Örömét fejezte ki, hogy Magyarország egyike annak a kevés NATO-tagországnak, amely nem csökkenti katonai költségvetését, sőt vállalta, hogy nominálértéken három évig szinten tarja. Vargha Tamás hangsúlyozta: a Magyar Honvédség arra törekszik, hogy a rendelkezésre álló összeget racionálisan, a lehető legjobb célok érdekében költse el.

A magyar államtitkár elmondta, hogy a Magyar Honvédség tíz fővel Maliban is szerepet fog vállalni, elsősorban a kiképzés és az egészségügy területén. Elissa Slotkin méltatta, hogy Magyarország egy olyan misszióban is kiáll a közös értékek védelme mellett, amelyet nem az Egyesült Államok és nem a NATO vezet, hanem a francia irányítású.

A felek egyetértettek abban, hogy fontos megakadályozni az iszlamista szélsőségesek térnyerését Maliban, ami súlyos fenyegetést jelentene Európára nézve.

Vargha Tamás pénteken az amerikai kongresszusban megkoszorúzza Kossuth Lajos mellszobrát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!