Nagyvilág

2013.02.19. 13:03

Székelyzászló-ügy - A román Gandul portál Méhkerékről, ahol a román zászló is ki van tűzve közintézményekre

Bukarest, 2013. február 19., kedd (MTI) - A kelet-magyarországi Méhkerékről írt a Gandul című román hírportál kedden, amely megállapította, hogy a magyar állami intézményeken jól megfér egymás mellett a magyar és a román állami zászló egyaránt.

Bukarest, 2013. február 19., kedd (MTI) - A kelet-magyarországi Méhkerékről írt a Gandul című román hírportál kedden, amely megállapította, hogy a magyar állami intézményeken jól megfér egymás mellett a magyar és a román állami zászló egyaránt.A portál szerint miközben Bukarestben és Budapesten "felelőtlen politikusi nyilatkozatok" táplálják a székely zászló körüli vitát, a magyarországi Méhkerék községben évtizedek óta jól megfér egymás mellett a magyar és a román zászló, valamint az Európai Unió lobogója. A lap emlékeztet, hogy a községben a román kisebbség tagjai alkotják a lakosság többségét.

Netye Bertold alpolgármester a portálnak elmondta: az ott élő magyaroknak soha nem volt semmi bajuk a román zászlóval, amely a községházára is ki van függesztve. "Amióta tudom magam, a román zászló is ki van függesztve a magyar lobogó mellé valamennyi közintézményre" - mondta az alpolgármester, akit a portál idéz.

A Gandul szerint míg a román-magyar határ közelében lévő községben a zászlóügy meg van oldva, addig Bukarestben Victor Ponta román miniszterelnök a magyarokat ellenségnek nevezte, Budapesten pedig a székely zászlót kifüggesztették a parlament épületére.

Románia és Magyarország között vita alakult ki amiatt, hogy Székelyföldön a székely zászlót is kifüggesztették közintézményekre a román lobogó mellé. A román hatóságok szerint ez törvénytelen.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!