Nagyvilág

2013.02.22. 16:18

NATO-ülés - Rasmussen: 2014 után sem hagyják magára Afganisztánt

Brüsszel, 2013. február 22., péntek (MTI) - A NATO az ISAF nemzetközi haderő 2014-es kivonulása után sem hagyja magára Afganisztánt - erősítette meg Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára azt a kötelezettségvállalást, amelyet a NATO-tagállamok védelmi miniszterei, valamint az ISAF-ben részt vevő nem NATO-tagországok képviselői tettek pénteki brüsszeli tanácskozásukon.

Brüsszel, 2013. február 22., péntek (MTI) - A NATO az ISAF nemzetközi haderő 2014-es kivonulása után sem hagyja magára Afganisztánt - erősítette meg Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára azt a kötelezettségvállalást, amelyet a NATO-tagállamok védelmi miniszterei, valamint az ISAF-ben részt vevő nem NATO-tagországok képviselői tettek pénteki brüsszeli tanácskozásukon.A 28 NATO-ország védelmi miniszteri ülésének második napján - ezúttal a nem NATO-tag ISAF-partnerekkel kiegészülve összesen 50 állam képviselője, valamint az afgán védelmi miniszter részvételével tartott megbeszélésen - áttekintették annak a folyamatnak a menetét, amelynek során az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő - International Security Assistance Force) fokozatosan átadja a biztonság fenntartásáért viselt felelősséget az afgán fegyveres erőknek.

Záró sajtótájékoztatóján Rasmussen elmondta, hogy ez az átadás a közép-ázsiai ország területének akkora részén történt meg eddig, ahol a teljes lakosság 87 százaléka él. A lázadók elleni katonai műveletek 80 százalékát immár az afgán biztonsági erők irányítják - tette hozzá a főtitkár.

Az ISAF harcoló alakulatainak kivonása után új nemzetközi misszió kezdődik Afganisztánban, amely már a kiképzésre, tanácsadásra és támogatás nyújtására fog összpontosítani - közölte Rasmussen. Hogy milyen létszámú lesz az új nemzetközi küldetés, illetve hogy hány ember szolgál majd tartósan az afgán fegyveres erők kötelékében, egyelőre nem döntötték el - tette hozzá.

Az új misszió várható létszámát illetően némi zavart okozott, hogy a német és az amerikai védelmi miniszter egymásnak ellentmondó adatokat ismertetett a sajtóval. A német Thomas de Maiziere szerint 8 és 12 ezer között lenne az amerikai katonák száma, az amerikai Leon Panetta azonban helyesbített: szerinte Washington elképzelése értelmében ez az összlétszámot jelentené, nem csupán az amerikaiak számát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!