Nagyvilág

2013.02.22. 17:39

Erőszakos tüntetések Jeruzsálemben és Ciszjordániában a palesztin rabok mellett

Jeruzsálem, 2013. február 22., péntek (MTI) – Erőszakos cselekmények közepette folytatódott pénteken Jeruzsálemben és Ciszjordániában az immár egy hete tartó, az éhségsztrájkoló palesztin foglyok melletti szolidaritás jegyében szervezett tüntetési hullám, a palesztin tüntetők kövekkel dobálták a tömeget oszlató izraeli biztonságiakat.

Jeruzsálem, 2013. február 22., péntek (MTI) – Erőszakos cselekmények közepette folytatódott pénteken Jeruzsálemben és Ciszjordániában az immár egy hete tartó, az éhségsztrájkoló palesztin foglyok melletti szolidaritás jegyében szervezett tüntetési hullám, a palesztin tüntetők kövekkel dobálták a tömeget oszlató izraeli biztonságiakat.A megmozdulások résztvevői pénteken a Baruch Goldstein telepes által 1994-ben elkövetett vérengzésére is emlékeztek (a zsidó telepes tizenkilenc évvel ezelőtt egy hebroni mecsetben tüzet nyitott az imádkozókra, 29 palesztint megölt, 150-et megsebesített).

Jeruzsálem Óvárosában, a Templomhegyen, az al-Aksza mecsetnél zavargások törtek ki a pénteki imát követően, a tüntetők kövekkel dobálták meg az izraeli biztonsági erőket. A fegyveres katonák és rendőrök behatoltak a mecset előtti térre és könnygázzal oszlatták fel a tömeget. A palesztinok tíz sebesültről számoltak be.

Hebron zsidók lakta negyedében is kövekkel támadt az izraeli katonákra több tucat palesztin, sokan tiltakoztak a Rámalláhhoz közeli Ofer börtönnél is, amelyben éhségsztrájkot folytatnak a palesztin rabok.

Mahmúd Abbász palesztin elnök nyilatkozatában megállapította: még mindig van lehetőség a békére. "Hiszünk a békében, kezünket nyújtjuk az izraelieknek és az amerikaiaknak" - mondta az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevíziónak.

A tüntetők a több hónapja éhségsztrájkoló négy palesztin fogollyal vállalnak szolidaritást. A Becelem nevű izraeli emberi jogi szervezet szerint jelenleg mintegy négyezer-ötszáz palesztin foglyot tartanak izraeli börtönökben, egy részüket terrorakciók miatt tartóztatták le. Tavaly több száz palesztin rab folytatott éhségsztrájkot a börtönkörülmények javítását követelve.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!