Nagyvilág

2013.02.06. 08:33

Érdekességek a mai napról 02.06.

96 éves a Budapesten született Gábor Zsazsa magyar származású amerikai színésznő. (Moulin Rouge, Az első számú közellenség) Eredeti neve: Gábor Sári. A Zsazsa Ltd. kozmetikai cég vezetője, Szellemes előadásmódjáról, számos házasságáról és filmjéről híres.

96 éves a Budapesten született Gábor Zsazsa magyar származású amerikai színésznő. (Moulin Rouge, Az első számú közellenség) Eredeti neve: Gábor Sári. A Zsazsa Ltd. kozmetikai cég vezetője, Szellemes előadásmódjáról, számos házasságáról és filmjéről híres. Színi tanulmányokat folytatott Budapesten, már 1932-ben Bécsben operett darabokban lépett fel. 1933-ban a szépségkirálynő-választáson a Miss Magyarország I. udvarhölgye, 1936-ban pedig már Miss Magyarország volt. 1938-tól 1940-ig Ankarában élt egy török diplomata feleségeként, 1941 óta az Amerikai Egyesült Államokban él.

1952-től filmezett, bár néhány híres film főszereplője volt - 1952-ben John Huston "Moulin Rouge"-ában José Ferrer, 1953-ban Henri Verneuil "Az első számú közellenség"-ében Fernandel partnereként - színészi karrierjénél nagyobb hírnevet szerzett neki botrányoktól nem mentes magánélete, összesen kilenc házassága, amivel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legtöbb "igent" kimondó díva. Férjei többnyire dúsgazdagok voltak, vagy olyanok, mint George Sanders, a híres intrikus színész - aki később egyik testvérét, Magdát vette feleségül - vagy Conrad Hilton szállodalánc-tulajdonos. Szerelmeiről és csalódásairól egyszer így nyilatkozott: "Soha nem tudtam meggyűlölni egyetlen férjemet sem annyira, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat".

Még csak 65 éve, hogy sikeresen repült az első rádióirányítású repülőgép.

4 éve ez a magyar radarcsillagászat napja. Bay Zoltán és munkatársai 1946-os Hold radarkísérletének emlékére, 2009. február 6-tól ünneplik. 1930-ban – Bodenstein javaslatára – a Szegedi Egyetem Elméleti Fizikai Tanszékének elméleti fizika professzora lett. Aschner Lipót választottjaként került a Tungsram fejlesztő laboratóriumának élére. Aschner támogatta abban is, hogy a gyár műszaki problémáinak megoldásán túlmenően olyan kísérleteket is végezhessen, melyek nem köthetőek a gyár érdekéhez, így kísérleteket végezhetett a részecskeszámlálás és a Hold-radar kísérlet érdekében is  (az előbbi az elektronsokszorozóhoz kapcsolódik).

Nemcsak oktatott, kísérletezett, hanem Laue berlini vitaüléseinek mintájára rendszeres fórumokat szervezett az elméleti és kísérleti fizika aktuális problémáiról. A gázkisülések vizsgálata után az elemi részecskék számlálása felé fordult figyelme. Míg Szegeden tevékenykedett, barátságot kötött Riesz Frigyessel, Haar Alfréddal, s nem utolsósorban Szent-Györgyi Alberttel.

Bay vezette azt a csoportot, melynek először sikerült radarvisszhangot észlelnie a Holdról. A kísérletek 1945 nyarán kezdődtek, és 1946. február 6-án bejelentették a világnak, hogy sikerült a Holdra radarjelet küldeni és a visszavert jelet érzékelni. Ezt Bay jelismétlési és jelösszegzési ötletének megvalósítása tette lehetővé, mely elv a mai napig használatos. Az ezzel elvégezhető távolságmérések sokat pontosították ismeretünket a Naprendszerbeli távolságokról (lásd csillagászati egység). Ez azt jelentette, hogy Bay Zoltán nemcsak elindította a radarcsillagászatot, hanem új tudományág született.

102 éve született Ronald Reagan amerikai színész, az Egyesült Államok 40. elnöke (1981-89). Teljes neve: Ronald Wilson Reagan. Máig az egyetlen színész, aki elnök lett. Ismert filmjei: Törvény és rend; A teknős hangja; A pokol konyhája; Hadifoglyok. Az úgynevezett hidegháború legkeményebb időszakában lett elnök, rövid idő alatt megerősítette az amerikai gazdaságot, amely az olajárrobbanás utáni időszakból ekkor kászálódott ki. Új doktrinát dolgoztak ki csillagháború néven, ami azt jelentette, hogy olyan, az egész Földet állandóan figyelő kém műhold rendszert állítottak pályára, amik már a felszálló ágban észlelhették a szovjet interkontinentális rakétákat, illetve a műholdakra telepített lézerrel azokat meg is semmisítették volna. A szovjetek nem győzték az egyre fokozódó hadi kiadásokat, és a birodalom összeomlását eredményezte a csillagháborús verseny.

90 éves lenne az Aranycsapat középhátvédje a Kőszegen született Lóránt Gyula. Eredeti nevén: Lipovics Gyula1947-től 1949-ig a Vasas labdarúgója volt, ezután igazolt a Honvédhoz, így tagja lehetett az Aranycsapatnak. A legendás csapat tagjaként részt vett a helsinki olimpián, a svájci világbajnokságon (ahol ezüstérmes lett a magyar csapat), és részt vett az angolok elleni meccsen is, ahol az Aranycsapat 6:3-ra győzte le a hazai pályán kilencven éve veretlen válogatottat. 1947 és 1955 között 42-szer játszott válogatottként, ez idő alatt 4 bajnoki címet szerzett. 1956-ban az Aranycsapat sok más tagjához hasonlóan Lóránt is emigrált, 1963 és 1981 között a Bundesliga több csapatának is edzője volt. 58 évesen, egy görögországi Schalke-meccs közben érte a halál.

51 éves Axl Rose a Guns N Roses együttes énekese.

42 éve különleges sport teljesítményt láthatott a világ, Alan Shepard elütött egy golflabdát a Holdon.

527 éve Mátyás király megerősítette a szász egyetem, az Andreanum kiváltságait, innen számítjuk az egyetem születését.

209 éve halt meg Joseph Priestly angol természetbúvár, filozófus, teológus, aki az ammónia, a szénmonoxid és az oxigén felfedezője. A pennsylvaniai Northumberlandben halt meg, 70 éves korában. 1774-ben ólomoxidból vonta ki az oxigént, függetlenül Carl Wilhelm Seele német származású svéd kémikustól, akinek már 1771-72 fordulóján különböző vegyületek melegítésével sikerült oxigént előállítania.

61 éve halt meg VI. György angol király, akit a trónon leánya, II. Erzsébet követett.

26 éve megtiltották a dohányzást Amerikában a szövetségi épületekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!