Nagyvilág

2013.02.15. 14:39

A következő generációs Gripen E vadászgépet fejleszti a Saab

Budapest, 2013. február 15., péntek (MTI) - Megrendelést kapott a Saab AB hadiipari és biztonságtechnikai a svéd hadügyminisztérium FMV (Försvarets materielverk) hadianyag ellátási hivatalától a Gripen vadászgépek új generációja, az "E" kifejlesztésére - közölte pénteken a Saab az MTI-vel.

Budapest, 2013. február 15., péntek (MTI) - Megrendelést kapott a Saab AB hadiipari és biztonságtechnikai a svéd hadügyminisztérium FMV (Försvarets materielverk) hadianyag ellátási hivatalától a Gripen vadászgépek új generációja, az "E" kifejlesztésére - közölte pénteken a Saab az MTI-vel.A megrendelés Gripen E gépek fejlesztésére és szállítására szól a svéd légierőnek 2013 és 2026 között, illetve Gripen E gépek esetleges gyártására a svájci légierő számára is. Az FVM a 2013-2014-es fejlesztési fázist 2,5 milliárd svéd koronával finanszírozza. A teljes megrendelési érték a becslések szerint 47,2 milliárd svéd korona lesz.

A svéd parlament nagy többséggel a Gripen E gépek hadrendbe állítása mellett döntött. Az első Gripen E gépek leszállítása 2018-ra várható.

"(A megrendelés) újabb exportpiacokat nyithat meg előttünk az elkövetkező években, de a fejlesztési eredmények a már meglévő ügyfeleinknek is, akik a Gripen C/D verziót állították hadrendbe, hasznára válhatnak gépeik felújításakor" - mondta Hakan Buskhe, a Saab AN elnök-vezérigazgatója.

A Gripen E jóval nagyobb teljesítményű és üzemanyag-takarékosabb hajtóművel rendelkezik majd elődjénél, ami hosszabb akciórádiuszt és nagyobb terhelhetőséget biztosít a gép számára. A gépet teljesen új elektronikus rendszerrel szerelik fel, a hardver és szoftver fejlesztéseknek köszönhetően a Gripen E technológiája könnyedén és egyszerűen felújítható rendszert alkot majd.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!