Nagyvilág

2013.01.17. 13:21

Tüzérségi lövedék hullott a mianmari határnál kínai területre

Peking, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Mielőbbi tűszünetre szólította fel a Mianmarban (a volt Burmában) szemben álló feleket Peking, miután a Kínával szomszédos országból egy tüzérségi lövedék a határtól 500 méterre, kínai területen csapódott be.

Peking, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Mielőbbi tűszünetre szólította fel a Mianmarban (a volt Burmában) szemben álló feleket Peking, miután a Kínával szomszédos országból egy tüzérségi lövedék a határtól 500 méterre, kínai területen csapódott be.A keddi volt a második alkalom, hogy a mianmari hadsereg és az északi Kacsin Független Hadsereg (KIA) közötti összecsapások során lövedék tévedt kínai földre. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

Kína azonnal tiltakozott a mianmari kormánynál, kifejezte súlyos aggodalmát és elégedetlenségét a történtek miatt - tájékoztatott Hung Lej szóvivő csütörtöki tájékoztatóján. Hozzátette: Peking elvárja, hogy az esetet teljes körűen vizsgálják ki és tegyék meg a szükséges intézkedéseket a hasonló esetek elkerülésére.

Hung egyúttal arra sürgette a szemben álló feleket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, a konfliktust oldják meg tárgyalásokkal, és őrizzék meg a stabilitást a kínai-mianmari határ térségében.

Hírek szerint a mianmari kormányerők légi támogatással kísért heves támadást intéztek a Kacsin állami gerillák ellen, amit megfigyelők úgy értékelnek, hogy legalábbis egyelőre nem áll szándékukban tárgyalóasztalhoz ülni.

A kínai média korábban közölte, hogy megerősítették a határ őrizetét attól tartva, hogy a konfliktus ismét menekültek áradatát indíthatja el Kínába. A 16 éven át tartó tűzszünet 2010-es összeomlása óta kiújult összecsapások következtében falusiak ezrei menekültek át Kínába.

A nagyobb autonómiát követelő lázadók állásait tavaly december óta sűrűbben támadják a kormányerők.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!