Nagyvilág

2013.01.14. 14:09

Továbbra is vita tárgya az ivóvíz minősége Kínában

Sanghaj, 2013. január 14., hétfő (MTI) - Az elmúlt hetekben ismét heves vita bontakozott ki az ivóvíz minőségéről Kínában - a helyzet a hivatalos statisztikák szerint sem nevezhető optimálisnak.

Sanghaj, 2013. január 14., hétfő (MTI) - Az elmúlt hetekben ismét heves vita bontakozott ki az ivóvíz minőségéről Kínában - a helyzet a hivatalos statisztikák szerint sem nevezhető optimálisnak.A múlt hét végén tetőzött vitát a Nanfang Csoumo dél-kínai hetilap egy cikke váltotta ki. Az újság egy pekingi vízügyi szakértőt idézett, aki egészségügyi megfontolásból húsz éve nem iszik csapvizet, s az ásványvizek közül is csak bizonyos márkákat választ. A döntést saját mérési eredményeivel magyarázta, mondván, nála többet talán senki nem tud a víz minőségéről a városban.

A hírt a belföldi hírportálok nagyszámban átvették, a kínai internetezők közt ijedelmet és hangos elégedetlenkedést kiváltva, s komoly nyomás alá helyezve a pekingi városi kormányzatot. Az újságcikkre a pekingi vízkezelő társaság közleményben válaszolt, mondván a főváros csapvize a legjobb minőségű az országban, megfelel a nemzeti normáknak. A hírre az egészségügyi minisztérium is reagált, szóvivője úgy fogalmazott: tavaly júliusban a korábbinál szigorúbb, a nemzetközinek megfelelő minőségi szabályozást vezettek be. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az ivóvíz biztonságát nehéz garantálni, ennek oka egyebek mellett az ellenőrzési mechanizmus gyengesége és a gyenge felülvizsgálat.

A szókimondó Cajhszin magazin tavaly év közepén a témával kapcsolatban egy 2009-es kormányzati felmérést idézett, melynek során országszerte több mint négyezer városi vízellátó telepet vizsgáltak a hatóságok. Kiderült: a létesítmények csaknem egynegyede nem felelt meg a nemzeti előírásoknak. A lap által meg nem nevezett, kormányzatközeli források szerint a helyzet a felmérés óta nem sokat javult, a problémás telepek aránya akár az 50 százalékot is elérheti. A kínai környezetvédelmi ügynökség egy 2011-es felmérése szerint a kínai nagyvárosok alatti talajvíz mintegy 90 százaléka szennyezett valamilyen mértékben, a föld alatti vízkészletek fele nem felel meg országszerte a nemzeti előírásoknak. Nemcsak a városok ivóvize kérdéses: a hivatalos statisztikák szerint ma Kína-szerte mintegy 300 millió vidéki lakos nem jut megfelelő ivóvízhez.

A kommunista párt szócsövének is tartott központi pártlap, a Zsenmin Zsipao a témával kapcsolatos hétvégi cikkében úgy fogalmaz: a Kínai Kommunista Párt tavaly novemberi kongresszusán a döntéshozók a jóléti társadalom megteremtésének jelszavát annak kivitelezésére cserélték. Ez a minőségi és biztonsági kérdések javulásában is megmutatkozik majd, s már az is új fejlődési szakaszt jelez, hogy az ivóvíz minőségének kérdéséről társadalmi párbeszéd kezdődött.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!