Nagyvilág

2013.01.15. 15:56

Szerbia - Szélsőségesek listázzák a "szerbellenes" szervezeteket

Belgrád/Budapest, 2013. január 15., kedd (MTI) - Egy szerbiai szélsőséges szervezet több szerbiai városban kiplakátolta az elmúlt napokban az általa szerbellenesnek vélt médiák és szervezetek listáját, és elégette a Vajdaság zászlaját, amivel egyes politikusok szerint túllépte a határt, ezért be kell tiltani.

Belgrád/Budapest, 2013. január 15., kedd (MTI) - Egy szerbiai szélsőséges szervezet több szerbiai városban kiplakátolta az elmúlt napokban az általa szerbellenesnek vélt médiák és szervezetek listáját, és elégette a Vajdaság zászlaját, amivel egyes politikusok szerint túllépte a határt, ezért be kell tiltani.

A Nasi (Mieink) nevű szervezet hétfőre virradóra Újvidéken és más szerbiai nagyvárosokban is kiaggatta a "feketelistát". A Külföldi ügynökök címmel ellátott plakátokon olyan sajtóorgánumok címe és nem kormányzati szervezetek neve szerepel, amelyeket a Nasi szerint a nyugati hírszerző szolgálatok finanszíroznak. Lajstromba vették a Danas és a Blic című napilapot, a Vreme hetilapot, a B92 rádió-televíziót, a független sajtószövetség (NUNS), az Emberi Jogi Alap és a Nők Feketében nevű civil szervezetet.

A listát korábban megjelentették az interneten is, ráadásul követelték egy ismert szerbiai értelmiségi, Ivan Vejvode elfogását is. Ugyanez a szervezet a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) autonómiapárti tartományi párt újvidéki székháza előtt elégette a vajdasági zászlót, és ugyanezt tette a tartományi lobogóval tavaly Nisben, Nagybecskereken és Bácspalánkán.

A hatóságok eleddig nem reagáltak a szélsőséges megnyilvánulásokra, és a kormánypártok sem hallatták a hangjukat. Most azonban Vladimir Cvijennél, a parlament igazságügyi bizottsága elnökénél, a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) elnökségi tagjánál is betelt a pohár. A Danas című napilapnak nyilatkozva kedden úgy fogalmazott, hogy a Nasi mostani akciója után újabb körülmények merültek fel, amelyek lehetővé teszik a szervezet betiltásának újbóli kérvényezését a szerbiai alkotmánybíróságnál. Korábban az ügyészség már kérte ezt, de a taláros testület elutasította a folyamodványt.

Lena Petrovic, a belgrádi Emberi Jogi Központ munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos büntető törvénykönyv szerint Szerbiában bűncselekménynek számít a szerbiai állami jelképek gyalázása, így a zászlóégetés is, de szűken értelmezve a törvényt a vajdasági tartományi zászló elégetése nem minősül annak. Ez esetben szerinte inkább a közrend és nyugalom megsértéséről van szó.

Sasa Jankovic köztársasági ombudsman a hatóságok fellépését sürgette, és azonnali intézkedéseket vár a Liberális Demokrata Párt (LDB) is a médiát és a civil szervezeteket ért fenyegetés miatt. "Szerbia újra olyan országgá vált, ahol megbélyegeznek mindenkit, aki másként gondolkodik, a politikai ellenlábasokat pedig árulóknak és bűnözőknek kiáltják ki" - szögezte le az LDP.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!