Nagyvilág

2012.10.10. 18:28

USA 2012 - Felfokozott figyelem irányul az amerikai alelnökjelölti vitára

Washington, 2012. október 10., szerda (MTI) - Felfokozott figyelem irányul az Egyesült Államokban a korábban inkább periférikusnak tartott alelnökjelölti vitára, miután Mitt Romney republikánus elnökjelölt az első televíziós szópárbajban legyőzte Barack Obama elnököt.

Washington, 2012. október 10., szerda (MTI) - Felfokozott figyelem irányul az Egyesült Államokban a korábban inkább periférikusnak tartott alelnökjelölti vitára, miután Mitt Romney republikánus elnökjelölt az első televíziós szópárbajban legyőzte Barack Obama elnököt.

Joe Biden demokrata párti alelnök, egyben alelnökjelölt és Paul Ryan republikánus alelnökjelölt csütörtöki, kamerák előtti összecsapásának helyszíne a Kentucky állambeli Danville lesz. Az alelnök számára a tét nagyobb, mint valaha, mert párttársai azt várják tőle, hogy megállítsa Obama elnök támogatottságának csökkenését, sőt, ha lehet, segítsen megfordítani a negatív trendet.

A főbb országos közvélemény-kutatási adatokat átlagoló RealClearPolitics szerint Romney kedden 0,7 százalékponttal megelőzte Obamát. Ez először fordult elő tavaly október óta, vagyis amióta a felmérésekben - akkor még csak teoretikusan - elkezdték összehasonlítani a két politikus támogatottságát. A republikánus kihívó a "hinta-" vagy "csatatérállamokban" is erősen szorongatja a hivatalban lévő elnököt.

Biden nem veszi félvállról az összecsapást, és a kampányolást félretéve hat napon át készül fel a szópárbajra. Médiaforrások szerint az alelnök immár öt hónapja nem adott televíziós interjút, így kamerák előtti vitareflexei ugyanúgy "berozsdásodhattak", mint a főnökéé, aki alulmaradt a múlt heti összecsapásban.

A 69 éves Joe Biden számára, aki az alelnökség előtt kétszer volt elnökjelölt és 36 évig szolgált szenátorként, a próbavitákon Chris Van Hollen képviselő játssza a republikánus kihívó szerepét. A 42 esztendős Paul Ryannek, aki Wisconsin államot képviselve 14 évet töltött el a szövetségi képviselőházban, a Virginiában megtartott "edzőtáborozás" során Ted Olson volt főállamügyész-helyettes személyesíti meg Bident. Ryan korábban sohasem vitázott országos televíziós közönség előtt.

Biden arra készül, hogy rávilágítson a Romney-Ryan páros által javasolt adó- és nyugdíjreform, valamint a deficitcsökkentési program ellentmondásaira. Emellett arra kell majd vigyáznia, hogy kerülje a nála nem ritka elszólásokat (egyes elemzők "baklövésgépnek" nevezik) a "számok emberének" tartott vitapartnerével szemben.

Obama és Romney kampánystábja az elmúlt napokban megjelentetett kampányhirdetésekben egyformán valótlanságok állításával vádolja a másikat a republikánusok adóprogramjával kapcsolatban. Az elnök tábora szerint a republikánus kihívó nem mondott igazat, amikor a vitában letagadta, hogy az általa beígért adókedvezmények 10 év alatt 5 ezer milliárd dollárjába kerül majd a költségvetésnek. A Romney-csapat üzenete ezzel szemben - számok nélkül, de független felmérésekre hivatkozva - az, hogy ez nem állja meg a helyét.

Az alelnöki vita körüli indulatokat fokozza, hogy a médiába kiszivárgott: Obama 1991-ben részt vett az összecsapás moderátora, Martha Raddatz esküvőjén. Az ABC televízió műsorvezetője 1997-ben elvált akkori vőlegényétől, Julius Genachowskitól.

A jelenlegi elnök a Harvardon évfolyamtársa volt Genachowskinak, akit 2009-ben a Szövetségi Kommunikációs Bizottság elnökévé nevezett ki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!