Nagyvilág

2012.10.01. 19:44

Metilalkohol-mérgezés - Huszonhétre emelkedett a metilalkohol-mérgezés áldozatainak száma Csehországban

Prága, 2012. október 1., hétfő (MTI) - Huszonhétre emelkedett a metilalkohol-mérgezés áldozatainak száma Csehországban - jelentette hétfőn a cseh közszolgálati hírtelevízió.

Prága, 2012. október 1., hétfő (MTI) - Huszonhétre emelkedett a metilalkohol-mérgezés áldozatainak száma Csehországban - jelentette hétfőn a cseh közszolgálati hírtelevízió.

Gabriela Holcáková, az észak-csehországi régió rendőrségének szóvivője szerint a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy a szeptember 28-án Frydek-Místekben, egy családi házban elhunyt magányosan élő férfi halálát szintén a mérgező alkohol okozta.

"A rendőrség megállapította, hogy a férfi a halála előtt alkoholt fogyasztott. A helyszínen talált üvegben a laboratóriumi vizsgálat kimutatta a mérgező metanolt (metil-alkoholt)" - közölte Holcáková. Az észak-csehországi régióban ezzel 17-re emelkedett a halálos esetek száma.

A cseh hatóságok az utóbbi napokban ismételten felhívják a lakosság figyelmét: bár a mérgező anyagokat gyártó személyeket sikerült letartóztatni, az országban továbbra is még mintegy 15 ezer liter mérgezett szeszes ital van forgalomban. Az óvatosságra ezért felettébb szükség van. Néhány személyt súlyos állapotban továbbra is kórházban kezelnek, s újabb mérgezések is előfordultak.

Csehországban pénteken szüntették meg részlegesen a tizenhárom napja hozott intézkedést, amely szerint tilos volt a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmazása.

Jelenleg fokozatosan visszakerülnek a forgalomba azok a szeszes italok, amelyeket 2012. január 1-je előtt gyártottak. Ezeket az italokat biztonságosnak tekintik és az eredetet bizonyító irat nélkül lehet őket forgalmazni.

A 2012. január 1-je után gyártott szeszes italokat a kockázatos kategóriába sorolták, s ezek csak akkor kerülhetnek az üzletekbe és vendéglőkbe, ha a forgalmazók beszerzik a gyártóktól az alkohol eredetét bizonyító iratokat, és mellékelik a laboratóriumi vizsgálat eredményeit. Erre 60 napjuk lesz, azt követően az alkoholt megsemmisítik.

A bizonyíthatóan kiöntött alkoholos italok áfáját az állam megtéríti a tulajdonosoknak. Szakértői becslések szerint a raktárakban zárolt mintegy 21-22 millió üveg alkoholnak mintegy harmada kerülhet vissza rövid időn belül a vendéglőkbe és az üzletekbe.

A szeptemberi metil-alkohol-mérgezési hullám után előállított alkoholt kötelező az eredetet bizonyító irattal, laboratóriumi protokollal és új zárjeggyel ellátni. Ezek az intézkedések a korábban szintén betiltott alkoholexportra is vonatkoznak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!