Nagyvilág

2012.10.02. 17:35

Fliegauf Bence filmje a moszkvai független filmfesztiválon

Moszkva, 2012. október 2., kedd (MTI) - Fliegauf Bence Csak a szél című filmje is versenyez az orosz fővárosban kedden kezdődő 2morrow/Zavtra (holnap) elnevezésű független filmfesztiválon.

Moszkva, 2012. október 2., kedd (MTI) - Fliegauf Bence Csak a szél című filmje is versenyez az orosz fővárosban kedden kezdődő 2morrow/Zavtra (holnap) elnevezésű független filmfesztiválon.

A hatodik alkalommal sorra kerülő fesztivált Ivan Dihovicsnij orosz színész, forgatókönyvíró, rendező hívta életre öt éve, majd 2009-ben bekövetkezett halála után özvegye vette át tőle a jelképes stafétabotot.

A filmfesztivál programigazgatója idén először külföldi: Silvan Ozu, a velencei filmfesztivál párhuzamos szekciója, a Velencei napok alapítója. Az egyik orosz filmes portál szerint bizonyára ezért kerülhetett a versenyprogramba a dél-koreai Kim Ki-duk Pietája, amely Velencében idén Arany Oroszlán-díjat nyert.

Összesen tíz alkotás versenyez majd a fesztivál fődíjáért. Fliegauf Bence és Kim Ki-duk filmjei mellett Marco Bellocchio eutanáziát boncolgató Bella addormentata (Csipkerózsika) című drámája.

Általában nagy számban szerepelnek a neves rendezők készítette különböző játék- és dokumentumfilmek, kísérleti alkotások, videók a moszkvai független filmfesztiválon, amelyet a Művész Székházban Sandrine Bonnaire francia színésznő J Enrage de Son Absence (Dühös vagyok a hiánya miatt) című önéletrajzi filmje nyit.

A gazeta.ru filmkritikusa eközben arról ír, hogy hiába panaszkodtak a filmkedvelők és szakértők arra az elmúlt évben, hogy egy hétre két filmfesztivált lehetetlen figyelemmel kísérni még a 12 milliós Moszkvában is, az idén nem kettő, hanem három filmes esemény fut szinte egy időben az orosz fővárosban.

A 2morrow/Zavtra mellett az amerikai független filmeket felvonultató Amfest szerdán nyílik, a Másik mozi című fesztivál csütörtökön kezdődik Moszkvában.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!