Nagyvilág

2012.09.29. 21:33

Garázdasággal vádolják a játék pisztollyal a cseh államfőre lövő férfit

Prága, 2012. szeptember 29., szombat (MTI) - Két év szabadságvesztést kaphat az a 26 éves férfi, aki pénteken délután játék pisztollyal rálőtt Václav Klaus cseh államfőre az észak-csehországi Chrastava kisvárosban, amikor az elnök egy hídavatáson a tömegben sétált.

Prága, 2012. szeptember 29., szombat (MTI) - Két év szabadságvesztést kaphat az a 26 éves férfi, aki pénteken délután játék pisztollyal rálőtt Václav Klaus cseh államfőre az észak-csehországi Chrastava kisvárosban, amikor az elnök egy hídavatáson a tömegben sétált.

"Az őrizetbe vett férfit szombaton garázdasággal vádolta meg a rendőrség és eljárást indított ellene" - közölte Stepánka Zatloukalová, a csehországi rendőrfőkapitányság szóvivője. Hozzátette: a vizsgálatot vezető ügyész szerint cselekedete nem minősül bűncselekménynek, csak vétségnek, ezért valószínű, hogy az újabb kihallgatás után szabadlábra helyezik. Az ügy kivizsgálása folytatódik, és a büntető törvénykönyv szerint cselekedetéért akár két év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az eset pénteken délután 15 óra körül történt, amikor Klaus a felújított híd megnyitása után emberekkel körülvéve a hídon sétált. Az incidenst csak az elnök közvetlen közelében állók vették észre. Szemtanúk szerint a férfi egy harci játékoknál használatos, úgynevezett airsoft pisztollyal volt felfegyverezve, amely "kis energiájú" légfegyvernek számít, és műanyag gömblövedékeket lő ki. A férfi közelről néhányszor rálőtt Klausra, akit később a prágai központi katonai kórházban kivizsgáltak, de csak kisebb sérülést állapítottak meg a jobb karján.

Az államfő testőrei nem reagáltak időben, a férfi elfutott, s még újságíróknak is nyilatkozott, mielőtt őrizetbe vette volna a rendőrség.

"A politikusok nem hallgatnak ránk, vakok és süketek a nép panaszai iránt" - mondta a tévékamerák előtt őrizetbe vételekor a tettes. Hozzátette: ez volt az egyetlen lehetőség, hogyan mutassa ki elégedetlenségét.

A testőrség munkáját jelenleg a biztonsági testületek ellenőrző bizottsága, valamint az országos rendőrfőkapitányság szakbizottsága vizsgálja. Általános a vélemény, hogy a testőrök súlyos hibát vétettek.

"Az ügyet kezdettől fogva úgy kezelem, hogy a testőrség szakmailag csődöt mondott. Haladéktalanul intézkedéseket kell tenni, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő" - ismertette Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány álláspontját a rendőrségi szóvivő.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!