Nagyvilág

2012.07.30. 09:05

Érvénytelen a szavazás Romániában

Közel volt hozzá, de az érvényességi küszöb alatt maradt a részvétel Romániában az államfő hivatalban maradásáról szóló népszavazáson. A választásra jogosultak 45,92 százaléka járult az urnákhoz a vasárnap este 11 órás zárásig a választási hivatal becslése szerint. A felmérés hibahatára +/- 3 százalék.

Közel volt hozzá, de az érvényességi küszöb alatt maradt a részvétel Romániában az államfő hivatalban maradásáról szóló népszavazáson. A választásra jogosultak 45,92 százaléka járult az urnákhoz a vasárnap este 11 órás zárásig a választási hivatal becslése szerint. A felmérés hibahatára +/- 3 százalék. Érvényes lett volna a népszavazás, ha a választásra jogosultak fele plusz egy fő megjelenik a szavazáson. Legnagyobb részvétel Olt megyében volt, 74,71 százalék, legalacsonyabb pedig Hargita megyében, 11,56 százalék. 

A szavazáson arról dönthettek a voksolók, egyetértenek-e az államfő, Traian Basescu leváltásával. Azok, akik elmentek szavazni, 80 százalékban az államfő felfüggesztése mellett szavaztak az előzetes felmérések (exit pollok) szerint. Tehát ha a részvétel kicsivel magasabb, akkor a népszavazás eredményeként Basescunak távoznia kellene hivatalából. 

A Victor Ponta kormány arra számítva, hogy alacsony lesz az részvétel, megpróbálta a referendum érvényességét úgy módosítani, hogy abból kikerült volna az 50%-os küszöb, és a szavazás mindenképp érvényes lett volna, de az Európai Bizottság nyomására mégis alkalmazták az érvényességi küszöböt. 

Az ügyvivő Ponta-kormánnyal szemben az utóbbi hetekben éles kritikák fogalmazódnak meg az alkotmánybíróság jogköreinek nyirbálása, az államfő elleni nyílt politikai támadások miatt. Az Európai Bizottság határozott kéréslistával szólította fel a kormányt a demokratikus játékszabályok betartására. 

Ősszel parlamenti választásokat tartanak Romániában, miután tavasszal bizalmi szavazáson megbukott a jobbközép kormány. Azóta a liberális pártszövetség vette át a kormányzást, amely gyorsan összetűzésbe került a jobboldal által támogatott Basescuval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!