Nagyvilág

2012.06.28. 07:53

Révkomáromi tanácskozás - Lajcák: illendő lett volna értesíteni a szlovák parlamentet

Pozsony, 2012. június 27., szerda (MTI) - A szlovák külügyminiszter szerint illendő lett volna, hogy a magyar Országgyűlés értesítse a nemzeti összetartozás bizottságának kihelyezett révkomáromi üléséről a szlovák törvényhozást.

Pozsony, 2012. június 27., szerda (MTI) - A szlovák külügyminiszter szerint illendő lett volna, hogy a magyar Országgyűlés értesítse a nemzeti összetartozás bizottságának kihelyezett révkomáromi üléséről a szlovák törvényhozást.

Szlovákia a schengeni övezet tagja, és nem kérdőjelezi meg, hogy a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának joga van a révkomáromihoz hasonló kihelyezett ülést tartani Szlovákiában, de "az alapvető illem" megköveteli, hogy az Országgyűlés értesítse az ilyen kezdeményezésről a szlovák törvényhozást - vélekedett Miroslav Lajcák a SITA hírügynökség szerdai jelentése szerint.

Lajcák hozzátette: az esemény megszervezésének és lebonyolításának módja ellentétes azzal, ahogyan a szlovák kormány és Magyarország a kétoldalú kapcsolatok fejlesztését megközelíti.

Renata Goldirova, a szlovák külügyminisztérium szóvivője szerint a tárca a magyar Országgyűlés honlapjáról értesült a nemzeti összetartozás bizottságának révkomáromi kihelyezett üléséről.

"Ezt nem tartjuk szokványosnak, politikai udvariatlanságként értékeljük" - szögezte le egyebek között a szóvivő.

Pavol Paska, a szlovák törvényhozás elnöke kedden tiltakozott a bizottság kihelyezett ülése ellen. Kijelentette: az ülést anélkül szervezte a magyar parlament, hogy bármilyen módon is értesítette volna a Szlovák Köztársaságot.

Potápi Árpád, a nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke az ülést követő sajtóértekezleten a tiltakozására reagálva kijelentette: az ülésről tájékoztatták a szlovák külügyi tárcát. Hozzáfűzte: örömmel fogadnák, ha a szlovák parlament bármelyik bizottsága Magyarországon tartana kihelyezett ülést.

A délutáni órákban befejeződött találkozó súlyponti témáit a felvidéki magyarság lélekszámának csökkenése mellett a szlovák-magyar viszony és a magyar-magyar kapcsolatok alkották.

A révkomáromi találkozón a nemzeti összetartozás bizottságának tagjai és felvidéki magyar politikusok mellett több egyházi és közéleti személyiség, valamint szakmai, civil és ifjúsági szervezetek képviselői vettek részt.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!