Nagyvilág

2012.06.04. 14:17

Pénteken Bécsben folytatódnak Irán és a NAÜ tárgyalásai

    Bécs, 2012. június 4., hétfő (MTI) - Pénteken Bécsben folytatódnak Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tárgyalásai - közölte a nemzetközi szervezet főigazgatója hétfőn.

 

 

Bécs, 2012. június 4., hétfő (MTI) - Pénteken Bécsben folytatódnak Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tárgyalásai - közölte a nemzetközi szervezet főigazgatója hétfőn.

 

Jukija Amano az ügynökség kormányzótanácsának ülésén számolt be erről. A diplomata egyúttal felszólította Iránt, hogy mielőbb írja alá azt a megállapodást, amely több év után ismét megnyithatja az utat egyes iráni nukleáris létesítmények nemzetközi ellenőrzése előtt. A dokumentum tartalmáról május 21-én Teheránban jutott elvi megegyezésre Irán és a NAÜ.

Az egyezménnyel az iráni atomprogram jellegét övező kételyeket szeretnék eloszlatni. A felek azokról a mechanizmusokról akarnak megállapodni, amelyek keretében a NAÜ szakértői felkereshetnének iráni létesítményeket és tudósokat, hozzáférhetnének iratokhoz. Az ügynökség leginkább a parcsini nukleáris létesítményben akar ellenőrzést lefolytatni.

"A (teheráni) egyeztetéseken döntés született arról, hogy aláírjuk a megállapodást" - mondta Amano beszédének kiosztott változata szerint.

Az amerikai Institute for Science and International Security (ISIS) kutatóintézet honlapján múlt csütörtökön közzétett műholdas felvételek szerint ugyanakkor Irán felszámolja egyes nukleáris létesítményeit, a munkálatok Parcsinra is kiterjednek. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél egy magas rangú diplomata elmondta, hogy a felvételek hasonlóak más, az iráni nukleáris programot szoros figyelemmel követő NAÜ-tagállamoknak átadott fotókhoz. Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-höz akkreditált nagykövete "alaptalannak" nevezte az eltakarítási munkálatokkal kapcsolatos vádakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!