Nagyvilág

2012.05.25. 15:05

WTO-eljárást kezdeményezett az EU Argentína ellen

    Brüsszel, 2012. május 25., péntek (MTI) - A Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kezdeményezett eljárást az Európai Unió Argentína ellen a dél-amerikai országban növekedni látszó protekcionizmus miatt.

 

 

Brüsszel, 2012. május 25., péntek (MTI) - A Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kezdeményezett eljárást az Európai Unió Argentína ellen a dél-amerikai országban növekedni látszó protekcionizmus miatt.

 

Az Európai Bizottság pénteki brüsszeli bejelentése szerint az eljárás első lépéseként az EU kifogást nyújtott be az argentin importkorlátozások ellen.

A WTO vitarendezési eljárásainak megfelelően az unió Argentínával folytatandó konzultációk megkezdését kérte, annak elérésére, hogy a dél-amerikai ország szüntesse meg az EU kereskedelmét és befektetéseit hátrányosan érintő intézkedéseket.

A vitatott korlátozó intézkedések között szerepel Argentína importengedélyezési rendszere, mindenekelőtt az importengedély megszerzésének folyamatai, valamint a vállalatok azon kötelezettsége, hogy importjukkal egyező mértékben exportáljanak.

Amennyiben 60 napon belül nem oldódik meg a kérdés, az EU kérheti egy WTO vizsgálóbizottság felállítását, hogy az bírálja el Argentína intézkedéseinek jogszerűségét.

Az uniós lépés szinte bizonyosan összefüggésben van az argentin kormányzat azon döntésével, hogy államosítják az ország legnagyobb olajvállalatát, amely jelenleg többségi európai (spanyol) tulajdonban van.

Karel De Gucht kereskedelmi biztos úgy fogalmazott: "Argentínában egyértelműen romlik a kereskedelmi és beruházási klíma. Ezért nem marad más választás, mint kifogást emelni Argentína protekcionista importrendszere ellen, és biztosítani a szabad és tisztességes kereskedelem szabályainak betartását."

Az Európai Bizottság adatai szerint a most kifogásolt korlátozások tavaly körülbelül 500 millió eurónyi exportárut érintettek, de idén már az összes termékre kiterjesztették, és olyan termékkörre vonatkoznak, amely tavaly 8,3 milliárd eurónyi kereskedelmet jelentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!