Nagyvilág

2012.05.11. 10:11

Obamát kínosan megszorongatta egy rab a nyugat-virginai demokrata előválasztáson

Washington, 2012. május 10., csütörtök (MTI) - Kínosan megszorongatta egy zsarolás miatt 17 és fél évre bebörtönzött rab Barack Obama elnököt a nyugat-virginai demokrata párti előválasztáson, megszerezve a szavazatok 41 százalékát - számoltak be róla csütörtökön az amerikai lapok.

Washington, 2012. május 10., csütörtök (MTI) - Kínosan megszorongatta egy zsarolás miatt 17 és fél évre bebörtönzött rab Barack Obama elnököt a nyugat-virginai demokrata párti előválasztáson, megszerezve a szavazatok 41 százalékát - számoltak be róla csütörtökön az amerikai lapok.

A republikánus előválasztásokkal párhozamos demokrata szavazásoknak nincs különösebb jelentősége, mert Obamának a kormánypárton belül nem jelentkezett országos szintű riválisa, ám a keddi nyugat-virginai szavazás azt támasztotta ismét alá, hogy ebben az államban az elnök még a saját politikai pártján belül is népszerűtlen.

A zsarolás miatt leültetett Keith R. Judd 72 ezer szavazatot kapott az elnökre leadott 106 ezer vokssal szemben. Ezzel elvben a rabot küldöttek is képviselhetnék a Demokrata Párt szeptemberi országos konvencióján, ahol a duplázásban bízó Obamát hivatalosan is feljogosítják a Fehér Házért folytatandó küzdelemre, ám a potenciális delegátusok listájára senki sem iratkozott fel.

Noha az államban több demokrata szavazó él, mint republikánus, és a helyi szintű vezetés tagjai is főként a kormánypárt hívei közül kerülnek ki, Nyugat-Virginiában a közvélemény-kutatások szerint a konzervatív ellenzék elnökjelölt-várományosa, Mitt Romney 17 százalékponttal vezet Obama előtt, akinek a támogatottsága a Gallup szerint itt mindössze 32,7 százalékos.

Obama elnökjelöltként sem volt népszerű azon a környéken: Hillary Clinton a 2008-as előválasztáson 41 százalékpontot vert rá, noha a jelenlegi külügyminiszter kampánya akkor már kifulladóban volt. Az általános választáson a republikánus jelölt, John McCain 13 százalékkal kapott több szavazatot az Egyesült Államok leendő első fekete elnökénél.

Barack Obama a Környezetvédelmi Ügynökség felállításával haragította magára a szénbányászattól függő állam lakosait, akik szerint a hivatal "háborút visel a szén ellen". Nyugat-Virginai kormányzója, Earl Ray Tomblin és Joe Manchin szenátor (mindkettő demokrata) hiába próbálta az elnököt "jobb belátásra bírni", ezért nem is fogja támogatni az őszi elnökválasztáson.

Az államban egyébként a jelöltek "faja" is számít: nyolc fehér közül kettő fontosnak tartja ezt, amivel Nyugat-Viginia országos szinten a második helyen áll Mississippi után.

Az Obamával szembeni demokrata elégedetlenség - amelyhez a konzervatív államokban a melegházasságok melletti nyílt kiállása is hozzájárult - egyébként a kormánypárt Észak-Karolinai előválasztásán is megmutatkozott. A szavazók 20 százaléka azt jelezte: nem lát megfelelő személyt az elnökjelöltségre.

Az elnök a korábban megtartott, oklahomai előválasztáson a leadott szavazatok mindössze 57 százalékát szerezte meg.

- MTI, Pogár Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!