Nagyvilág

2012.05.27. 19:45

Kultúrák karneválja Berlinben magyar résztvevőkkel

Berlin, 2012. május 27., vasárnap (MTI) - Csaknem száz csoport, köztük egy magyar csapat is felvonult vasárnap Berlinben a kultúrák karneválján, a német főváros százezreket megmozgató szabadtéri fesztiválján.

Berlin, 2012. május 27., vasárnap (MTI) - Csaknem száz csoport, köztük egy magyar csapat is felvonult vasárnap Berlinben a kultúrák karneválján, a német főváros százezreket megmozgató szabadtéri fesztiválján.

A főként külföldiek és bevándorlók lakta Kreuzberg kerületben 1996 óta minden évben megrendezett pünkösdi parádé a különböző kultúrák és népek békés együttélését, a nyitottság és az elfogadás, a tolerancia eszméit hirdeti Berlinben, ahol nagyjából 180 nemzet, népcsoport képviselői élnek együtt.

A péntektől hétfőig tartó utcabál csúcspontja a pünkösdvasárnapi karneváli felvonulás. Az idei, sorrendben 17. felvonuláson egy híján száz csoport, összesen ötezer előadó mutatta be tudását. Nepáltól Írországig és Brazíliától Magyarországig hetven ország és terület kultúrájából merítettek. A legtöbben valamilyen zenés produkciót adtak elő, de sok táncos és akrobata csapat is volt. A menet kilenc órán keresztül vonult Kreuzbergben, az eseményt több százezren követték.

Magyar vonatkozása leginkább a Recycling Ugar nevű csapatnak volt, amely a busójárás hagyományából átvett maszkokkal vonult fel, hogy - a Facebookon közzétett bemutatkozásuk szerint - "hangos zenével és tánccal űzze el a mindennapok rossz szellemeit". A csoport számára az ugar "nem ürességet vagy bevetetlen pusztát jelent, hanem az elfelejtett kincsek rejtekét, a megbúvó lehetőségek boszorkánykonyháját, melyet a berlini illetve magyar művészek fantáziája és kreativitása kelt életre" - áll a Der ungarische Schnurrbart (A magyar bajusz) című produkcióval 2011-ben a karnevál második díját elnyert csoport idei projektjének bemutatkozó Facebook-oldalán.

A négynapos eseményre a szervezők szerint nagyjából 1 millióan látogatnak el. A rekord 2004-ben volt, akkor 1,8 millióan voltak. A berlini kultúrák karneválja (Karneval der Kulturen) az egyik leghíresebb multikulturális fesztivál a világon, népszerűsége London Notting Hill-i, vagy Rotterdam nyári karneváljához mérhető.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!