Nagyvilág

2012.05.10. 10:12

Ellenzi az osztrák pénzügyminiszter a görögök kilépését az euróövezetből

  Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. május 10., csütörtök (MTI) - Nem tartaná jó útnak Görögország kilépését az euróövezetből az osztrák pénzügyminiszter egy televíziós nyilatkozata szerint.

 

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. május 10., csütörtök (MTI) - Nem tartaná jó útnak Görögország kilépését az euróövezetből az osztrák pénzügyminiszter egy televíziós nyilatkozata szerint.

Maria Fekter szerdán késő este az osztrák közszolgálati televízió híradójában úgy vélekedett, hogy a kilépés gyakorlati végrehajtása nagyon költséges és bonyolult lenne, ezért "nem látja sok értelmét" annak. "A kilépés csak több nehézséget hozna" - mondta. Hangsúlyozta, hogy ugyanazokat az intézkedéseket kellene meghoznia Görögországnak, amelyeket euróövezeti tagként is, így például a bankok feltőkésítését, a közigazgatás átszervezését és növekedésösztönző intézkedéseket.

Fekter ismét hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a görög államadósság átstrukturálását lehetővé tévő támogatás kifizetését feltételekhez kötötték a nemzetközi hitelezők.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha továbbra sem áll fel a görög kormány és ha Athén nem teljesíti a mentőcsomag feltételeit, Fekter úgy fogalmazott: "ott még nem tartunk". Hozzátette, hogy a kétszer módosított mentőcsomag "2020-ig ad időt Görögországnak".

Kijelentette, a költségvetési megszorításokat elutasító legújabb európai véleményekkel nem ért egyet. A pénzügyminiszter szerint egyrészt el kell érni az adósságok leépítését és konszolidálni az államháztartásokat, másrészt ösztönözni kell a gazdasági növekedést. Olyan beruházásokra van szükség, amelyek tartósan növekedést és foglalkoztatást teremtenek - mondta az osztrák miniszter. Fekter szerint meg kell vizsgálni, hogy az EU költségvetését hogyan lehet felhasználni erre a célra.

Az európai stabilitási paktumról szóló törvényjavaslatot már elfogadta az osztrák kormány és az jelenleg a parlament alkotmányügyi bizottságának állásfoglalására vár. Szerdán sajtóértesülések láttak napvilágot arról, hogy növekszik az osztrák kancellár pártján, az Osztrák Szociáldemokrata Párton (SPÖ) belül azoknak a képviselőknek a száma, akik elutasítják a paktumot, illetve kivárnák a parlamenti szavazással a május 23-ára összehívott rendkívüli európai tanácsülés eredményét. Andreas Schieder, a pénzügyminisztérium államtitkára ezután leszögezte, hogy a kormány változatlanul a fiskális paktum ratifikálását tervezi, ugyanakkor emellett növekedésösztönző lépéseket is szükségesnek tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!