Nagyvilág

2012.05.11. 14:04

Eljárás indult egy tüntetőt bántalmazó rohamrendőr ellen

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. május 11., péntek (MTI) - Büntetőeljárást indított az orosz központi nyomozóhivatal a belügyi erők (OMON) egyik rohamrendőre ellen, aki egy videofelvétel tanúsága szerint durván bántalmazta az egyik tüntetőt a múlt vasárnapi moszkvai tüntetésen - közölte csütörtökön a hivatal szóvivője.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. május 11., péntek (MTI) - Büntetőeljárást indított az orosz központi nyomozóhivatal a belügyi erők (OMON) egyik rohamrendőre ellen, aki egy videofelvétel tanúsága szerint durván bántalmazta az egyik tüntetőt a múlt vasárnapi moszkvai tüntetésen - közölte csütörtökön a hivatal szóvivője. 

Az eljárást a szolgálati hatáskör erőszak alkalmazásával kapcsolatos túllépése miatt indították - mondta el Vlagyimir Markin szóvivő. A vizsgálat azt követően indult, hogy a közösségi oldalakra felkerült az a videofelvétel, amely szerint az OMON emberei a földön húzták a fiatal nőt, s közben egyikük a lábával brutálisan a hasába taposott és rugdosta őt.

A felvétel nagy felháborodást váltott ki az orosz közvéleményben, ráadásul az terjedt el, hogy a fiatal nő terhes.

A Milliók Menete címmel szervezett, békésnek indult múlt vasárnapi tiltakozás a tüntetők és a rendfenntartók összecsapásával végződött. Közel 450 embert vittek el a rendőrségi rabszállító buszok a moszkvai Bolotnaja térről, majd a lefogottakat néhány óra múlva elengedték. Az akció főszervezőit is lefogták, ellenük szabálysértési eljárást indítottak. Szergej Udalcov a Baloldali Front radikális párt elnökét és Akelszej Navalnij korrupciós ügyek leleplezésével foglalkozó bloggert 15 napi elzárásra ítélte a bíróság. A Bolotnaja térnél történt összecsapás ügyében zajló vizsgálat keretében mindkettőjüket kihallgatták csütörtökön.

Az internetes közösségi oldalakon több felvétel is látható, amelyeket a vasárnapi megmozdulás résztvevői készítettek a rendfenntartók túlkapásairól, közöttük a szóban forgó fiatal nő bántalmazásáról.

A videó alapján Mihail Fedotov, az orosz államfő mellett működő emberjogi tanács elnöke és több jogvédő szerdán a történtek alapos kivizsgálására szólította fel a hatóságokat. Fedotov ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a radikális tüntetők erőszakos fellépését is ki kell vizsgálni. "Minden videofelvételt meg kell vizsgálni, azokat is, amelyek meg akarnak bennünket téveszteni, bármelyik oldal is készítette azokat" - vélte az államfő emberi jogi tanácsának elnöke.

A parlamenti ellenzékhez tartozó orosz kommunista párt szerdán, győzelem napi felvonulásán követelte, hogy vizsgálják ki a Bolotnaja térnél történteket, és a fiatal nő bántalmazását.

Csütörtökön pedig a párt az ellen tiltakozott, hogy a kormányzó Egységes Oroszország párt előző nap olyan törvényjavaslatot terjesztett be a dumának, amelyben másfél millió rubelre (mintegy 11,5 millió forintra) emelnék a tüntetéseken és egyéb tömegrendezvényeken rendbontásért kiszabható legnagyobb büntetés mértékét, illetve akár 200 órás közmunkát végeztetnének azokkal, akiket elmarasztal a bíróság. A kormánypártiak szerint nincs visszatartó ereje a jelenlegi 2000 rubeles pénzbüntetésnek.

Moszkva központjában hétfő óta csendes tiltakozó mozgalom alakult ki Vlagyimir Putyin államfő és Dmitrij Medvegyev kormányfő hatalmi kettősének további regnálása ellen, illetve a tisztességes választások követelésének jelszavával.

A békés tüntetés jelképét, fehér szalagot viselő tüntetők csütörtökre elfoglalták a történelmi belváros egyik kedvelt parkját. A Csisztoprudnij körúton, Abaj Kunanbajevnek, a modern kazah irodalom megteremtőjének emlékművénél valóságos Hyde Park alakult ki, ahol a tüntetők békésen beszélgetnek, zenélnek, előadásokat tartanak, és arra is ügyelnek, hogy fenntartsák a rendet.

A tiltakozások résztvevőit Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője azzal fenyegette meg, hogy szétkergetik a szervezők szerint népünnepélyként zajló békés akciót, a belügyi erők egységei azonban csütörtökön elhagyták a területet.

A helyszínen időről időre megjelennek az akciót támogató ismert orosz közéleti személyiségek, de csütörtökön este például Szergej Markov Kreml-párti politológus járt ott, aki furcsa módon arra próbálta rávenni a tüntetőket, hogy támogassák Putyin elnöki programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!