Nagyvilág

2012.04.04. 12:33

Új pártot alapítana Mihai Razvan Ungureanu román miniszterelnök

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti: Bukarest, 2012. április 4., szerda (MTI) - Új pártot alapítana Mihai Razvan Ungureanu román miniszterelnök - derült ki a kormányfő egy televíziós műsorban elhangzott kijelentéseiből.

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti: Bukarest, 2012. április 4., szerda (MTI) - Új pártot alapítana Mihai Razvan Ungureanu román miniszterelnök - derült ki a kormányfő egy televíziós műsorban elhangzott kijelentéseiből.

A Mediafax hírügynökség szerdai jelentése szerint a miniszterelnök - arra a kérdésre, hogy tervezi-e új párt vagy mozgalom megalapítását - úgy fogalmazott: "Érzékelem az elvárást, amely különböző csatornákon érkezik felém a barátoktól, telefonhívásokból, és személyes beszélgetésekből érzékelem ezt. Ez valamilyen formában szervezeti formát fog ölteni, de még szükség van egy összetevőre, amelyet a közigazgatási munkám elismerése hozhat meg. Márpedig ehhez még legalább egy hónapra lesz szükség, akkor majd fel fogom kérni a törvényhozást, hogy elmondhassam, mit sikerült elvégeznem, ez ennek az akciónak is a lakmuszpapírja lehet" - mondta Mihai Razvan Ungureanu, a kormánya első száz napjáról tervezett parlamenti beszámolóra utalva.

A kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párthoz (PDL) közel álló, formailag azonban független Mihai Razvan Ungureanu februárban került a bukaresti kormány élére. A közvélemény-kutatások szerint a jobboldalinak számító politikusok közül egyedül az ő népszerűsége közelíti meg a kormányváltásra készülő, ellenzéki szociálliberális szövetség (USL) vezetőibe vetett bizalmat. A dezertálásokkal küzdő PDL-ben sokan Ungureanuban látják az arculatváltás és a párt tiszta lappal való újjászervezésének reményét. A 2010-ben bevezetett költségvetési megszorítások után zuhanórepülésbe fordult PDL népszerűsége a miniszterelnök-csere óta ismét emelkedni kezdett, de a párt több önkormányzati vezetője az utóbbi napokban bejelentette, hogy átáll az ellenzékhez, és az USL színeiben indul újabb mandátumért a júniusi önkormányzati választáson. A külföldi titkosszolgálat éléről kormányfői székbe került Mihai Razvan Ungureanu neve a jobboldal lehetséges államfőjelöltjeként is felmerült. Romániában 2014-ben esedékes a következő elnökválasztás. A második mandátumát töltő Traian Basescu államelnök nem pályázhatja már meg a tisztséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!