Nagyvilág

2012.04.13. 09:42

Megsemmisült az észak-koreai rakéta

A nemzetközi tiltakozások ellenére Észak-Korea péntek reggel fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját, amellyel állítása szerint műholdat akart a világűrbe juttatni, de kudarcot vallott: a rakéta nem sokkal a felbocsátás után a tengerbe zuhant.

A nemzetközi tiltakozások ellenére Észak-Korea péntek reggel fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját, amellyel állítása szerint műholdat akart a világűrbe juttatni, de kudarcot vallott: a rakéta nem sokkal a felbocsátás után a tengerbe zuhant. Észak-Korea korábban annyit közölt, hogy április 12. és 16. között egy Unha-3 rakétát fog indítani, egy meteorológiai műhold Föld körüli pályára állítása céljából. Pénteken néhány órás hallgatás után az észak-koreai hivatalos média is elismerte, hogy nem sikerült nagy hatótávolságú rakétával műholdat juttatnia a világűrbe. Japán források szerint a hordozórakéta több mint egy percen át repült, majd a tengerbe csapódott. Ez volt Észak-Korea harmadik sikertelen kísérlete műhold Föld körüli pályára állítására, 1998-ban és 2006-ban szintén kudarcot vallottak. A nemzetközi közösség provokációnak minősítette az esetet, ezért az ENSZ BT még ma összeül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!