Nagyvilág

2012.03.04. 12:33

Olaszországi egyházi és szakszervezeti akció a vasárnapi nyitvatartás ellen

Róma, 2012. március 4., vasárnap (MTI) - "A vasárnapnak nincsen ára" címmel tartanak egész napos akciót az olasz szakszervezetek az üzletek ünnepnapi nyitvatartása ellen, melyet az olasz püspöki konferencia is támogatott.

Róma, 2012. március 4., vasárnap (MTI) - "A vasárnapnak nincsen ára" címmel tartanak egész napos akciót az olasz szakszervezetek az üzletek ünnepnapi nyitvatartása ellen, melyet az olasz püspöki konferencia is támogatott.A vasárnapi nyitvatartás elleni küzdelem az utóbbi évtizedekben ritkán látott szövetséget teremtett: az olasz egyház a szakszervezetek mellé állt - kommentálta az olasz sajtó a kezdeményezést. Az olasz püspöki kar és a három legnagyobb olasz szakszervezeti tömörülés, a CGIL, CISL és UIL is csatlakozott az European Sunday Alliance nevű, egyházi, kulturális és sportegyesületeket, valamint szakszervezeteket és civil társulásokat egyesítő hálózat kezdeményezéséhez, a munka nélküli vasárnap európai napjához. "Fedezzük fel ismét a vasárnapot és az Istennek és a közösségnek szentelt napként éljük meg" - mondta XVI. Benedek pápa a római Torrino negyed plébániáján tett vasárnapi látogatása során. A L Avvenire, az olasz püspöki kar napilapja "Áldott vasárnap" címmel megjelent hétvégi száma azt hangsúlyozta, hogy "ma már mindent meg lehet vásárolni, de a vasárnapnak, mely személyes és kollektív szabadságunk együttese, nincsen ára".

Az újság hozzátette, "az, hogy az üzletek az év mind az ötvenkét vasárnapján nyitva tartanak, nem a gazdaságot segíti, hanem kulturális omláshoz vezet". Az olaszországi üzletek nyitvatartásának liberalizációját a Monti-kormány decemberi mentőcsomagja vezette be. A liberalizáció nem új munkahelyeket teremt, hanem a már meglévő dolgozókat terheli újabb turnusokkal és a túlzott rugalmasság nevében arra kényszeríti őket, hogy lemondjanak pihenésükről - hangoztatta a szakszervezetek közleménye. Susanna Camusso, a CGIL szakszervezet főtitkára egy római kereskedelmi központ bejáratánál demonstrált "Szabaduljunk a liberalizációtól" jelszóval. A nápolyi szupermarketek előtt a szakszervezetek zenével és tánccal csábították el a vásárlókat a vasárnapi shoppingtól. Bolognában a szakszervezetek a labdarúgó stadionnál kampányolnak azzal a jelszóval, hogy "Vasárnap inkább stadionba menjél, mint plázába".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!