Nagyvilág

2012.03.02. 13:07

Cseh pénzügyminiszter: be kell fagyasztani a nyugdíjak növekedését

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. március 2., péntek (MTI) - A cseh pénzügyminiszter szerint ha a cseh kormány nem fagyasztja be időben a nyugdíjak növekedését, rövid időn belül azok csökkentésére kényszerül.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. március 2., péntek (MTI) - A cseh pénzügyminiszter szerint ha a cseh kormány nem fagyasztja be időben a nyugdíjak növekedését, rövid időn belül azok csökkentésére kényszerül. 

"A nyugdíjalapban már most 45 milliárd koronás hiány van, s ha a mai ütemben folytatódik a valorizáció, akkor a hiány évente 12-13 milliárd koronával fog nőni. Miután az állam bevételei nem emelkednek, világos, hogy ezt a helyzetet hosszabb távon nem tudjuk fenntartani" - mondta Miroslav Kalousek a Tyden.cz cseh hírportálon pénteken közölt interjúban.

A cseh kormány a héten jelentette be, hogy az idei költségvetésben mintegy 23 milliárd koronát befagyasztanak és mérlegelik az áfa módosítását, a nyugdíjak növekedésének befagyasztását, illetve a magasabb keresetűek nagyobb mértékű megadóztatását is. Főleg a nyugdíjak befagyasztása nagyon negatív visszhangot váltott ki a társadalomban és a sajtóban.

"A nyugdíjkiadások jelenleg az állami költségvetés 40 százalékát képezik, s a mai valorizációs rendszerben ezek a kiadások gyorsabban nőnének, mint az állami bevételek, amelyek nem is fognak növekedni. Nyilvánvaló tehát, hogy egy határozott intézkedés nélkül lehetetlen stabilizálni a közkiadásokat" - mondta a miniszter. Leszögezte: ha megmarad a mai rendszer, két-három éven belül az államnak csökkentenie kell majd a nyugdíjakat, s szerinte társadalmilag elfogadhatóbb, ha a nyugdíjak növekedése állna meg két-három évre.

A nyugdíjbefagyasztást az ellenzéki pártok és a szakszervezetek is elfogadhatatlannak tartják. Szakszervezeti vezetők jelezték: ha a kormány hozzányúl a nyugdíjakhoz, sztrájkolni fognak és az utcára vonulnak.

A cseh költségvetés az idén 105 milliárd korona hiánnyal számol. A pénzügyminisztérium tervei szerint 2013-ban a hiány 100 milliárd korona, 2014-ben pedig 70 milliárd korona lenne.

Szakértők szerint az idei hiányt nehéz tartani, mert az új pénzügyminisztériumi számítások szerint az eredeti várakozásokhoz képest az adóbevételek 14,2 milliárddal, a társadalombiztosítás bevételei pedig 9,4 milliárd koronával lesznek alacsonyabbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!