Nagyvilág

2012.03.27. 14:33

Az osztrák kormány kitart a pénzügyi tranzakciós adó mellett

  Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. március 27., kedd (MTI) - Ausztria továbbra is a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése mellett lép fel az uniós egyeztetési fórumokon, a német kétségek ellenére is - közölték kedden a bécsi kormány vezetői.

 

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. március 27., kedd (MTI) - Ausztria továbbra is a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése mellett lép fel az uniós egyeztetési fórumokon, a német kétségek ellenére is - közölték kedden a bécsi kormány vezetői.

A gazdasági válság két fontos tanulsága, hogy szükség van a pénzügyi piacok szabályozására és a tranzakciós adó bevezetésére - mondta a kormányfő, Werner Faymann a keddi kormányülést követően újságíróknak. Hangsúlyozta, hogy Ausztriában minden párt egyetért az adóval.

"Nem kell félni senkitől, még egy nagy gazdaságtól sem, azért, mert más véleményen vagyunk" - mondta.

Az osztrák kormányfő kijelentéseivel arra reagált, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter előző este a Reuters hírügynökség tudósítása szerint egy berlini rendezvényen azt mondta: nem tartja megvalósíthatónak uniós szinten az európai tranzakciós adót.

A Tobin-adónak is nevezett közteherből elérhető bevételekkel is számol a csütörtökön a parlament elé kerülő adó- és takarékossági csomag. E nélkül a 2014-es évben 500 millió eurót más forrásból kellene előteremtenie Ausztriának, ha a terveknek megfelelően 2016-ra nulldeficitet akar elérni.

Michael Spindelegger alkancellár akár a tagállamok egy részének részvételével, úgynevezett megerősített együttműködés keretében is elképzelhetőnek tartja a tranzakciós adó bevezetését.

A kancellár és helyettese egyaránt a német belpolitikai helyzetre vezette vissza Schäuble szavait. A kisebbik német koalíciós párt, a Szabad Demokrata Párt (FDP) ugyanis elutasítja az illetéket, ha az nem vonatkozik az EU minden tagállamára. "Csak mert mások megfutamodnak", Ausztriának nem kell engednie - fogalmazott Spindelegger. Faymann az FDP-nek az elmúlt egy évben elszenvedett sorozatos tartományi választási kudarcaira utalva célzott arra: elképzelhetőnek tartja, hogy az FDP megváltoztatja a véleményét.

Az Európai Bizottság tavaly tett hivatalosan javaslatot a tranzakciós illeték bevezetésére 2014-től. A tagországok megosztottak a kérdésben. A kétkedők elsősorban attól tartanak, hogy az unió versenyhátrányba kerülhet, ha egyoldalúan bevezeti a tranzakciós adót, miközben más vezető hatalmak - mindenekelőtt az Egyesült Államok - egyelőre elzárkóztak egy hasonló lépéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!