Nagyvilág

2012.03.14. 11:06

A kínai kormányfő szerint elodázhatatlan a politikai reform

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. március 14., szerda (MTI) - A politikai reform és a közvetlen választások kiterjesztése elodázhatatlan feladat és megkerülhetetlen tendencia Kínában - hangoztatta egyebek mellett a kínai miniszterelnök a parlament éves ülésszakát lezáró sajtóértekezletén szerdán.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. március 14., szerda (MTI) - A politikai reform és a közvetlen választások kiterjesztése elodázhatatlan feladat és megkerülhetetlen tendencia Kínában - hangoztatta egyebek mellett a kínai miniszterelnök a parlament éves ülésszakát lezáró sajtóértekezletén szerdán.  

Kínának nem csak gazdasági reformra van szüksége, de politikai strukturális reformra is, különösen a párt és a kormány irányítórendszerében - állapította meg Ven Csia-pao (Wen Jiabao). Hozzátette: amennyiben ezek elmaradnak, s velük a társadalomban keletkező problémákat nem számolják föl, olyan tragédiák következhetnek be, mint a "kulturális forradalom".

Kína a reformok időszakában kritikus szakaszhoz jutott, ami azt jelenti, hogy sikeres politikai reform nélkül lehetetlenné válik a gazdasági reform teljes bevezetése, s az eddigi eredmények is veszélybe kerülhetnek - húzta alá a kormányfő.

A reformnak előre kell haladnia, nem állhat meg, nem hogy visszafordulhatna, mert (ha így történne) akkor abból már nem vezet ki út - állapította meg a legfelsőbb kínai vezetésben reformerként számon tartott Ven, aki a változtatások szükségességét az elmúlt években is gyakran hangsúlyozta. Erre a háromórás tájékoztatóján ő maga is utalt.

Mint mondta, hosszú ideje tartó elkötelezettsége a politikai reformok iránt komoly felelősségérzetből fakad. Megjegyezte: minden felelős párttagnak és a kormányzati vezetőnek be kell látnia, hogy a reform folytatása "sürgős feladat" az ország számára.

A gazdaság fejlődésével megjelennek olyan gondok, mint a jövedelmek közötti növekvő különbségek, a hitelesség hiánya és a korrupció. Ezek megoldásához egyaránt szükség van a gazdasági és a párt, illetve az ország vezetését érintő strukturális politikai reformokra - hangoztatta a miniszterelnök.

Arra is kitért, hogy az effajta reformokhoz az 1,3 milliárd lakosú Kínában figyelembe kell venni az ország nemzeti sajátosságait, a "szocialista demokrácia fejlesztését" pedig lépésről lépésre kell végrehajtani.

Az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakát követő hagyományos kormányfői sajtóértekezletet utolsó alkalommal tartó Ven egy év múlva leköszön e posztjáról. Ugyanakkor biztosította hallgatóit, hogy a hátralevő időszakban is teljes erejével küzdeni fog a kínai reform és nyitás továbbfejlesztéséért, s az aktuális nehéz feladatokat sem kívánja a következő kormányra hagyni.

Mint mondta, azt is tudja, hogy az emberek nem igazán arra kíváncsiak, hogy mi a célja és mik az elképzelései, hanem arra, hogy az erőfeszítései mennyire eredményesek.

A miniszterelnök a The Washington Post című amerikai lap tudósítójának - a közvetlen választások perspektíváját firtató - kérdésére leszögezte, a falvakban bevezetett közvetlen választások rendjét, az ott élők ehhez való jogát a jövőben is biztosítják.

Amennyiben a falvakban a falubizottságok közvetlen választásának gyakorlata sikeres, az azt jelenti, hogy a rendszer a járások és a megyék szintjén is életképes lehet - mondta Ven, aki szerint az embereket a megkezdett út folytatására kell ösztönözni. A kínai demokrácia trendjét semmilyen erővel nem lehet megállítani - tette hozzá.

A társadalmi egyenlőség és igazságosság terén mutatkozó hiányosságokra utalva a miniszterelnök további lankadatlan munkát ígért a hátralevő egy évében, s megállapította: a kormány a kínai alkotmányba követelményként már beépítette az emberi jogok tiszteletben tartását és védelmét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!