Nagyvilág

2012.02.27. 12:52

Orosz elnökválasztás - "Van esély Putyin hatalmi monopóliumának megtörésére"

London, 2012. február 27., hétfő (MTI) - A hétvégi orosz elnökválasztás kimenetele ugyan nem kétséges, a választás mégis esélyt nyújt Vlagyimir Putyin hatalmi monopóliumának megtörésére - írta a The Guardian című brit napilapban hétfőn megjelent levelében Mihail Hodorkovszkij.

London, 2012. február 27., hétfő (MTI) - A hétvégi orosz elnökválasztás kimenetele ugyan nem kétséges, a választás mégis esélyt nyújt Vlagyimir Putyin hatalmi monopóliumának megtörésére - írta a The Guardian című brit napilapban hétfőn megjelent levelében Mihail Hodorkovszkij. 

A bebörtönzött egykori orosz iparmágnás - Putyin régi ellenfele -, aki a vezető baloldali brit újság szerint "észak-oroszországi börtöncellájából" juttatta el levelét a laphoz, azt írta: amikor Putyin legutóbb indult az elnöki tisztségért, már az első fordulóban átütő győzelmet aratott. Ha azonban most második választási fordulóra kényszerülne, már az is teljesen más helyzetet jelentene.

Hodorkovszkij szerint az "arab tavasz" megmutatta, hogy senki nem tudja visszaszorítani a modern technológia erejét, a technológia hatalommal ruházta fel az embereket.

Oroszországban alig tíz éven belül többségben lesz a tanult középosztály, amelynek tagjai "helyet követelnek maguknak az asztalnál", mégpedig egy demokratikus, plurális rendszerben, és "nemleges választ nem fognak elfogadni".

Senki nem számol azzal, hogy ez egyik napról a másikra bekövetkezik, de a jövő vasárnapi elnökválasztás megadja az esélyt a leendő államfő - vagyis Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnök - hatalmi monopóliumának megtörésére. "Nem szabad félnünk ... a második forduló kikényszerítésével elindíthatjuk országunkat a kedvező változás felé vezető ösvényen" - írta Hodorkovszkij.

A Yukos olajvállalat volt főrészvényese szerint az elnöki hatalomnak, amely korábban senkinek nem tartozott beszámolással, ebben az esetben "már oda kellene figyelnie arra a népre, amelyet szolgál", és az állam egészének is, amely eddig magától értetődőnek tartotta a monopolisztikus elnöki hatalmat, ezután "mértéktartóbb magatartást" kellene tanúsítania.

Hodorkovszkij felszólította a nyugati államokat is arra, hogy ne csak a gázszállításokra legyenek tekintettel, "ne bújjanak a stabilitás mítosza mögé", legitimálva egy olyan rezsimet, amely saját népét is becsapja - "azt a népet, amely már kezd felébredni".

Az egykori olajipari nagybefektető szerint egyre több olyan ellenzéki személyiség lesz, akik képes kihívást intézni a jelenlegi hatalmi struktúrával szemben, de az ellenzéknek konszolidálódnia kell két-három pártban, elkerülendő, hogy a Kreml "a számtalan riválissal" szemben az oszd meg és uralkodj elvét alkalmazhassa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!