Nagyvilág

2012.02.29. 14:26

Orosz elnökválasztás - Mintegy 600 külföldi és több ezer hazai megfigyelő ellenőriz

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. február 29., szerda (MTI) - Körülbelül 600 nemzetközi megfigyelőt akkreditált az orosz központi választási bizottság a vasárnapi elnökválasztásra - közölte szerdán a testület titkára.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. február 29., szerda (MTI) - Körülbelül 600 nemzetközi megfigyelőt akkreditált az orosz központi választási bizottság a vasárnapi elnökválasztásra - közölte szerdán a testület titkára.  

Szergej Konkin nem tudott pontos számot megnevezni, de mint mondta: az engedélyek kiadását gyakorlatilag befejezték. A megfigyelők Oroszország egész területén dolgozni fognak - közölte.

A nemzetközi megfigyelők között lesznek a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) küldöttei. A SESZ 20 megfigyelőt küld. A Független Államok Közösségének megfigyelői több mint kétszázan lesznek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a strasbourgi Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése összesen 200 megfigyelővel vesz részt az orosz elnökválasztáson - tájékoztatott Tiny Kox, a küldöttség holland vezetője. Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája, valamint a strasbourgi testület úgynevezett hosszú távú megfigyelői január vége óta végzik munkájukat Oroszországban.

Az újabb megfigyelők szerdán érkeztek Moszkvába, az Európa Tanácstól harmincan, az EBESZ keretében negyvenen.

Andrej Buzin, az orosz Golosz, választói jogvédő szervezet megfigyelői csoportjának a vezetője a Kommerszant című lap szerda számában szertartásosnak minősítette a nemzetközi megfigyelők munkáját és értékelését. Úgy vélte, hogy általában elégedettek a választás technikai lebonyolításával és véleményük nem befolyásolja majd annak eredményét.

Az orosz belügyminisztérium a napokban utasítást adott ki, hogy a rendőrök lépjenek fel a választási megfigyelők védelmében, amennyiben a választási bizottságok elnökei nem engednék be őket a szavazókörökbe és akadályoznák őket munkájukban.

Vlagyimir Csurov, az orosz központi választási bizottság elnöke attól tart, hogy a megfigyelők tömege zűrzavart okozhat a választáson.

A vasárnapi elnökválasztáson a csalásoktól tartva az orosz pártok és szervezetek képviselői nagy számban akkreditálták képviselőiket a választásra. Csak Szentpéterváron 2-3 ezer megfigyelőre lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!