Nagyvilág

2012.02.21. 10:42

Görög mentőcsomag - Schäuble: a német parlament támogatja majd az új mentőcsomagot

Berlin, 2012. február 21., kedd (MTI) - A német pénzügyminiszter szerint a Bundestag, a német parlament alsóháza megszavazza az új görög mentőcsomagot.

Berlin, 2012. február 21., kedd (MTI) - A német pénzügyminiszter szerint a Bundestag, a német parlament alsóháza megszavazza az új görög mentőcsomagot.  

Wolfgang Schäuble az euróövezeti pénzügyminiszterek kedden hajnalban véget ért ülését követően a Deutschlandfunk német közszolgálati rádióadónak azt mondta: erősen bízik abban, hogy a berlini konzervatív-liberális kormánykoalícióban sikerül többséget szerezi a 130 milliárd eurós, újabb görög pénzügyi támogatási programhoz.

Hangsúlyozta: a döntés senkinek sem könnyű, de az Athén számára összeállított program érdemes a támogatásra. "Nyugodt szívvel vállaljuk a felelősséget érte" - mondta a német pénzügyminiszter.

A program végrehajtásához valamennyi euróövezeti tagállamban meg kell szerezni a törvényhozás hozzájárulását. A Bundestagban február 27-én tartják a vitát és a szavazást a programról.

A Bundestag eddig az összes hasonló programot megszavazta, Angela Merkel kancellár azonban mindig egyre nehezebben szerezte meg az úgynevezett kancellári többséget, vagyis a kormány javaslatának elfogadáshoz szükséges szavazatmennyiséget a kormányoldalról, mindenekelőtt azért, mert egyre nagyobb a lakossági elégedetlenség az euróövezeti válság kezeléséből Németországra háruló terhek növekedése miatt. Ugyanakkor a különböző mentőcsomagok és eszközök - mint például az EFSF ideiglenes válságkezelő rendszer - támogatása a német parlamentben egyszer sem volt kétséges, mert az ellenzék nagy része is rendre megszavazta a vonatkozó előterjesztéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!