Nagyvilág

2012.02.23. 12:20

Döbbenet! Kék színű család - Képekkel

Ben Stacy 1975-ben született, kék bőrű csecsemőként. A férfi élő származottja a Kék embereknek, akik az USA egyik elszigetelt részén éltek és az 1800 évektől minden generációban rengeteg elszíneződött bőrű leszármazott született.

Ben Stacy 1975-ben született, kék bőrű csecsemőként. A férfi élő származottja a Kék embereknek, akik az USA egyik elszigetelt részén éltek és az 1800 évektől minden generációban rengeteg elszíneződött bőrű leszármazott született.

 

Még Ben Stacy születése is megdöbbenést okozt, pedig 1975-ben az orvostudomány már elképesztő fejlett volt, de az 1800-as évekhez képest mindenképpen, amikor egy házaspárnak kék gyereke is kék bőrrel született. Akkor még nem tudták az okát, ám a Kentuckyban élő elszigetelt családban ezzel elkezdődött egy folyamat. A kiváltó ok valószínűleg a recesszív gének véletlen találkozása, amit később tovább táplált a beltenyészet, azaz a rokon-rokon házasság révén örökítették tovább a kékséget.

A történet azzal vette kezdetét, amikor a francia árva, Martin Fugate összeházasodott egy Elizabeth Smith nevű vörös hajó, nagyon sápadt bőrű nővel. A családdal foglalkozó kutatók ma már tudják, hogy ez a bizonyos hölgy minden bizonnyal a methaemoglobinaemia nevű betegséget hordozta, s ennek tünete volt a nagyon sápadt vér. Ez a betegség azt jelenti, hogy a normálisnak magasabb a methemoglobin szintje a vérben, ami lényegében egy szöveti oxigénhiányt jelent, azaz: a vér nem képes az oxigént megfelelő mértékben szállítani testükben. Úgy, ahogy normális esetben vérbőségnél pirosság jelentkezik, esetükben ennek fordítottja az elkékülésben mutatkozik meg.

A téma szakértője Dr. Ayalew Tefferi szerint az egész történet lenyűgöző, ugyanis normális esetben egy rossz recesszív gén egy ritka rendellenesség esetén sem öröklődne a gyermekre a "kór", csak ha egy másik személy hordozza az (azonos) rossz géneket. Egy ilyen ritka betegség esetén annyira pici az esély, hogy két ilyen embernek szülessen gyermeke... De ez esetben megtörtént.

 Rokon-rokon házasságok

A Fugate családfa kutatása során kiderült, hogy Martinnak és Elizabeth-nek egy kék bőrű fia született, akit Zakariásnak neveztek el, aki anyjának legfiatalabb húgával házasodott össze, tovább örökítve a rossz géneket. Levy nevű fiúk szintén közeli családtagot vett el, és így öröklődött a kék vonal. Levy egyik lánya volt Luna, aki már egy távolabbi rokonával John Stacy-val házasodott össze. Az ő gyerekük lett Ben Stacy, aki szintén kék bőrrel született, de idővel "kinőtte", vagyis leginkább gyengébben van jelen nála a "kék bőrség", mint elődeiben. Csecsemőkori kék bőre, tinikorára sápadt lett, s ma már csak a körmei és a szája kék, de az sem nem folyamatosan.

A kék emberek a 20. század elejére kezdtek eltűnni. A családok távolabb költöztek egymástól, a beltenyészet is ritkább volt, más családokkal is volt lehetőség ismerkedni... így a Fugate család bizarr öröksége megszakadni látszik a most 37 éves Ben Stacy-val, akinek már 4 gyermeke született, szerencsére normális bőrszínnel.

A kutakodás során a fenti családi portréra bukkant a "kékek" leszármazottja, s bár úgy tűnhet, mintegy karikatúra, vagy egy Törpös fotoshoppolás, de nem: a fotó mára megkopott színei fel vannak erősítve, de nincs beszínezve az arcuk! A Fugates családnak egyébként több ága él szerte Amerikában.

- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!