Nagyvilág

2012.01.18. 14:15

Etiópiai merénylet: A szegedi egyetem munkatársait ölték meg Etiópiában

Budapest, 2012. január 18., szerda (MTI) - A szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai - mondta el az MTI-nek Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerda délután.

Budapest, 2012. január 18., szerda (MTI) - A szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai - mondta el az MTI-nek Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerda délután.

Orbán Viktor az Etiópiában megsérült magyarok ellátásának, illetve hazaszállításának gyors és zökkenőmentes biztosítására utasította a külügyminisztert és Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel csütörtökre virradó éjszaka.

Mégsem utazhat haza csütörtök reggel az etiópiai merénylet magyar sérültje, mert kórházi kezelésre szorul - közölte a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a Miniszterelnökség szerda este az MTI-vel, jelezve, a másik két magyar túlélő hazautazása szervezési okok miatt egyelőre bizonytalan.

Saját szervezésű túrán vettek részt azok a magyarok, akiket terrortámadás ért Etiópiában – mondta újságíróknak Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerdán.

Búr Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense szerint csak találgatni lehet, kik állhatnak a turisták életét - köztük két magyarét - követelő etiópiai támadás mögött; az egyetemi oktató arra hívta fel a figyelmet, hogy a terület, ahol a merénylet történt, a központi kormányzat ellen fellépő csoportok "melegágyának" számít, különösen most, hogy a kilátástalan helyzetet természeti katasztrófa, a súlyos szárazság is súlyosbítja.

Szerda délután elindult Etiópiába a Terrorelhárítási Központ (TEK) fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit – erről Hajdu János, a TEK főigazgatója tájékoztatta a sajtó munkatársait Budapesten, a szervezet fővárosi központjában.

Elsőre sikertelen volt az etiópiai merénylet halálos áldozatainak azonosítása - közölte a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a Miniszterelnökség szerda délután az MTI-vel.

Budapest, 2012. január 18., szerda (MTI) - Csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője - tudatta a Miniszterelnökség az MTI-vel szerda délután; a magyar állampolgárok már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak. tovább »


Budapest, 2012. január 18., szerda (MTI) - A szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai - mondta el az MTI-nek Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerda délután.

Bereket Simon etióp kormányszóvivő szerda reggel jelentette be, hogy halálos áldozatokat követelt egy turistacsoport elleni támadás Etiópiában.

Az Interpol etiópiai irodájának bejelentése szerint két magyar áldozata van a keddi terrortámadásnak - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán. Két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg a fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült. A csoportból kilencen nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar állampolgárt, elszállították a térségből - derül ki a szóvivő közleményéből.

Az Index.hu úgy tudja, hogy Fábián Tamás, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója az egyik áldozat. A másik szerencsétlenül járt személy neve egyelőre ismeretlen.

Az Index a kint tartózkodókkal beszélő magyar forrásától úgy értesült, hogy a lövések a csoportban elöl haladókat érték. Pánik tört ki, néhányan egy szakadékba ugrottak, hogy megmeneküljenek, és eközben szereztek sérüléseket.

A csoport egyébként saját szervezésben utazott Etiópiába, ahol végül csatlakoztak egy nagyobb, nemzetközi turistacsoporthoz, hogy felkeressék Etiópia észak-keleti régióját. Az Agra Kulturális Utazási Társaság egy Etiópiában tartózkodó munka társa arról számolt be, hogy a terület geológiai érdekességekben gazdag, itt található a még működő Erta Ale vulkán. A vulkánt rendszeresen látogatják turisták, de csak fegyveres kísérettel közelíthetik meg a területet.

A három magyar túlélő úton van Addisz-Abebába 

A két magyar áldozatot követelő etiópiai merénylet magyar túlélői, a szegedi egyetem geológus kutatói német segítséggel úton vannak az afrikai ország fővárosába, Addisz-Abebába. Egyikük sértetlen, másikuk könnyebben sérült, harmadik társuk állapotáról pedig egyelőre nincs biztos információ - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője. 

A Strasbourgban tartózkodó Szijjártó Péter magyar újságíróknak elmondta: az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya. A két magyar holtteste már Addisz-Abebában van, azonosításuk megkezdődött - közölte, hozzátéve, hogy a nairobi magyar nagykövet hajnalban érkezik Etiópiába.

A Terrorelhárítási Központ háromfős csapata is elindul - várhatóan még délután - az afrikai országba.


ELŐZMÉNY:

Budapest, 2012. január 18., szerda (MTI) - Az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentése szerint két magyar áldozata van a keddi terrortámadásnak - közölte a miniszterelnök szóvivője szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében. tovább »


Budapest, 2012. január 18., szerda (MTI) - Ellentétes információkat kaptak a magyar szervek az etiópiai terrortámadások magyar áldozatainak számáról, míg a kormány diplomáciai forrásai két halottról tudnak, addig a Terrorelhárítási Központ forrásai és a Külügyminisztérium etiópiai partnerei egy magyarról adtak információt - közölte a miniszterelnök szóvivője szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében. tovább »

 

 


Budapest, 2012. január 18., szerda (MTI) - Etiópiában terrortámadásban életét vesztette egy magyar állampolgár - A magyar kormány és a Terrorelhárítási Központ információk beszerzésén dolgozik. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!