Nagyvilág

2011.11.16. 14:34

Több mint másfél évtizedes csúcson a brit munkanélküliség

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. november 16., szerda (MTI) - Több mint másfél évtizede nem mért szintre - a fiatalok körében pedig rekordra - emelkedett az állástalanok száma Nagy-Britanniában a brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán közzétett legújabb összesítése szerint.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. november 16., szerda (MTI) - Több mint másfél évtizede nem mért szintre - a fiatalok körében pedig rekordra - emelkedett az állástalanok száma Nagy-Britanniában a brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán közzétett legújabb összesítése szerint.

 

A szeptemberrel zárult három hónapban a hivatalos kimutatás szerint 129 ezerrel nőtt a nyilvántartott munkanélküliek száma, elérte a 2,62 milliót. Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - 1994 óta nem mértek ilyen tömeges munkanélküliséget.

Az állástalanok aránya jelenleg 8,3 százalék.

Az országos átlagon belül azonban a fiatalok körében rekordra nőtt a munkanélküliség: a szerdai összesítés szerint most első ízben átlépte az egymilliót az álláskeresők száma a 16-24 éves korcsoportban, és a munkanélküliségi ráta ebben a korosztályban 21,9 százalék.

Chris Grayling foglalkoztatásügyi államtitkár az adatok ismertetése után kijelentette, hogy a brit munkanélküliségi számok az euróövezeti válság által a brit gazdaságra gyakorolt hatást tükrözik. Grayling szerint az euróválságnak "depresszív hatása" van az üzleti bizalomra, a jövővel kapcsolatos bizonytalanság miatt kevesebb vállalat toboroz munkaerőt. Az államtitkár szerint éppen ezért lenne sürgős, hogy az euróövezet tartós megoldást dolgozzon ki saját problémáira.

Ezzel az értékeléssel jórészt egyetértettek független londoni elemzők is.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági kutatócég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a munkanélküliségi adatok szerdai ismertetése után összeállított gyorselemzésében szintén úgy vélekedett, hogy a folytatódó euróövezeti gazdasági instabilitás közepette valószínűleg óvatosabbá váltak az üzleti vállalkozások munkaerőállományuk bővítésével. A CEBR szerint mivel a nyugati gazdaságok idei és jövő évi növekedési kilátásai gyengék, várható a brit munkanélküliség további növekedése.

A ház előrejelzése szerint az állástalanok aránya 2013-ban tetőzik 8,7 százalékon.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics a munkanélküliségi adatok szerdai ismertetése után azt jósolta, hogy a brit munkanélküliek száma két éven belül átlépi a hárommilliót.

A Bank of England - a brit jegybank - monetáris tanácsa múlt havi kamatdöntő ülésén 75 milliárd fonttal megtoldotta a brit gazdaságba juttatott eddigi 200 milliárd fontos (73 ezer milliárd forintos) élénkítő célú likviditási injekciót, vagyis további mennyiségi enyhítésbe kezdett, miközben a 2009 márciusa óta érvényben lévő 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartotta a jegybanki alapkamatot.

Sir Mervyn King, a Bank of England kormányzója azonban éppen szerdán - nem sokkal a friss munkanélküliségi adatok ismertetése után -, a jegybank új inflációs jelentését ismertetve kijelentette, hogy a bank 1 százalékra rontotta a brit gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzését a korábbi 1,5 százalékról.

Sir Mervyn szerint az euróövezeti adósságválság jelenti most a legnagyobb egyedi kockázatot a brit gazdaságra, és a Bank of Englandnek "fogalma sincs" arról, hogy az euróválságra milyen megoldás születhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!