Nagyvilág

2011.11.14. 15:49

Párizs cáfolja, hogy váltságdíjat fizetett a Jemenben kiszabadult túszokért

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2011. november 14., hétfő (MTI) - Franciaország nem fizet váltságdíjat túszejtésekkor - mondta hétfőn Bernard Valero francia külügyi szóvivő a Jemenben több mint öt hónap után kiszabadult három francia túsz ügyéről Párizsban tartott sajtótájékoztatóján.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2011. november 14., hétfő (MTI) - Franciaország nem fizet váltságdíjat túszejtésekkor - mondta hétfőn Bernard Valero francia külügyi szóvivő a Jemenben több mint öt hónap után kiszabadult három francia túsz ügyéről Párizsban tartott sajtótájékoztatóján.

A kérdés azt követően merült fel, hogy jemeni törzsi források hétfőn azt közölték: több millió dollár váltságdíjért cserébe engedték el a Triangle Génération Humanitaire nevű, lyoni székhelyű humanitárius szervezet három tagját.

"Ismerik Franciaország álláspontját: nem fizetünk váltságdíjat" - fogalmazott a szóvivő.

A szombaton kiszabadult segélymunkásoknak jó az egészségük és egy rövid ománi kitérő után útban vannak Párizsba. A három franciát (egy 36 éves férfit, valamint egy 29 és egy 26 éves nőt) május végén rabolták el Jemenben. Az 1994-ben alapított, nyolcvan főt foglalkoztató, a legszegényebb országok vízellátásának fejlesztését segítő szervezetnél egyikük koordinátorként, a másik kettő pedig víz-, illetve mezőgazdasági mérnökként dolgozik. A franciák egy jemeniekből álló 17 fős csapattal dolgoztak a fővárostól, Szanaától hatszáz kilométerre keletre található Szajun városában, amely a hatalmas kiterjedésű sivatagos országrész, Hadramut adminisztratív székhelye.

Nicolas Sarkozy államfő közleményében külön köszönetet mondott az ománi szultánnak és az ottani hatóságoknak a túszok kiszabadításához nyújtott segítségükért, de semmilyen részletet nem közölt annak körülményeiről.

A jemeni források arról számoltak be, hogy a szultánság tárgyalt a feltételezhetően az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó emberrablókkal és az fizetette ki a váltságdíjat a francia hatóságok nevében.

Christian Lombard, a segélymunkásokat foglalkoztató szervezet vezetője a France Info hírrádióban megkönnyebbüléssel üdvözölte munkatársai "meglepetésszerű" hazatérését és jelezte: fogalma sincs arról, hogy válságdíjért engedték-e el őket az emberrablók. "Semmilyen részletet nem ismerünk" - mondta az igazgató.

Az arab országban az elmúlt 15 évben kétszáz külföldi állampolgárt raboltak el helyi törzsek, de többségük utóbb épen és egészségesen hazatérhetett.

Franciaországban az elmúlt időszakban vita alakult ki arról, hogy szabad-e váltságdíjat fizetni az emberrablóknak. Elemzők szerint ugyanis a hivatalosan soha el nem ismert gyakorlat miatt az átlagnál gyakrabban rabolnak el francia állampolgárokat a világban. "Ne fizessünk többet váltságdíjat!" - írta a közelmúltban a Le Figaro. A konzervatív lap szerint az elmúlt 35 évben kialakult az a rossz gyakorlat, hogy Franciaország automatikusan váltságdíjat fizet azoknak a lázadó mozgalmaknak, amelyek franciákat ejtenek túszul. "Ez különböztet meg minket amerikai és brit szövetségeseinktől, akik erre nem hajlandók" - írta a lap. Jelenleg még összesen öt francia túszt tartanak fogva külföldön: egy titkosszolgálati ügynököt Szomáliában és az Areva cég négy munkatársát Nigerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!