Nagyvilág

2011.11.04. 17:46

"Agyonpucolt" egy milliókat érő modern festményt egy takarítónő

London, 2011. november 4., péntek (MTI) - Tévedésből "agyonpucolt" egy 200 millió forintnál is drágább modern festményt egy takarítónő Németországban.

London, 2011. november 4., péntek (MTI) - Tévedésből "agyonpucolt" egy 200 millió forintnál is drágább modern festményt egy takarítónő Németországban.

A mű címe Amikor elkezd beázni a plafon. Alkotója, Martin Kippenberger megszáradt esőtócsa látványrétegével "vonta be". A túlbuzgó takarítónő ezt mocsoknak nézte, és addig tisztogatta a képet, míg meg nem szabadította a tócsahatástól, amivel teljesen tönkretette, helyrehozhatatlanul.

A kapitális baklövés Dortmundban történt az Ostwall múzeumban. A festmény nem a múzeumé, hanem egy magánszemélyé, aki csak kölcsönadta kiállítani. Az incidens ellenére az illető hozzájárult, hogy a kép továbbra is része maradjon a kiállításnak így, "társalkotói tisztázással".

A múzeum értetlenül áll az eset előtt, mert a takarítóknak világosan értésükre adta, hogy nem nyúlhatnak a műtárgyakhoz, sőt, 20 centinél jobban meg sem közelíthetik azokat.

"A takarítónő bizonyára nem tudott erről" - idézte a múzeum szóvivőjét a The Daily Telegraph című brit lap.

Kippenberger német művész volt, Dortmundban született 1953-ban. 44 évesen halt meg Bécsben, májrák végzett vele.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!