Nagyvilág

2011.10.07. 16:51

Vlagyimir Putyin 59. születésnapját ünnepli

Horváth Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2011. október 7. péntek (MTI) - Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, az ország korábbi és minden bizonnyal jövendő államfője pénteken ünnepelte 59. születésnapját, sajtótitkára, Dmitrij Peszkov bejelentése szerint ezúttal is munkával.

Horváth Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2011. október 7. péntek (MTI) - Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, az ország korábbi és minden bizonnyal jövendő államfője pénteken ünnepelte 59. születésnapját, sajtótitkára, Dmitrij Peszkov bejelentése szerint ezúttal is munkával.

 

Peszkov - aki egy tévéinterjúban nemrég védelmébe vette a politikus és családja jogát a magánélethez - annyit elmondott, hogy a munkanap végeztével, Putyin családi körben ünnepli születésnapját.

Noha Oroszországban a születésnap nagy ünnepnek számít, olyannyira, hogy a kormányfő és az elnök is felköszönti a nevesebb művészeket, kutatókat személyes levélben, Putyinnak nyilvánosan péntek délutánig egyedül Kirill pátriárka gratulált.

Az ortodox egyházfő a honlapján közzétett köszöntőjében hangsúlyozta: számos tekintetben Putyin erőfeszítéseinek köszönhető, hogy sikerült leküzdeni azt a tendenciát, amely az ország széteséséhez vezethetett volna. Külön kiemelte, hogy Putyin mennyit tett az egyház és az állam közötti jó együttműködés érdekében.

Nem hivatalos köszöntésekből annál több volt. A dumában kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország Párt egyik ifjúsági mozgalma Moszkvában és több más városban szervezett videofelvételt. A fővárosban a Kreml melletti Történelmi Múzeumnál 300, a többi helyszíneken 100-100, összesen közel 2000 aktivista gyertyákkal a kezében úgy állt fel, hogy a felvételen a gyertyákból kirajzolódó 59 látszódjon, és elénekelt egy népszerű születésnapi köszöntő dalt. A felvételt pénteken eljuttatták a kormányfőnek.

Putyin híveinek egy másik csoportja a belvárosban Putyini konyha címmel kulináris fesztivált szervezett, amelyen az érdeklődők a kormányfő kedvenc ételeit kóstolhatják meg.

Az Egységes Oroszország Párt másik ifjúsági szervezete, az Ifjúgárdisták 15 ezer, mosolygó Putyint ábrázoló felragasztható cimkét osztanak ki a fővárosi egyetemeken, ugyanis, mint mondták, a születésnap idén egybeesik a Mosoly napjával.

Egy kisebb csoport lampionokat akart felbocsátani, amelyeket a gyertyák melege emelt volna fel, de ezt az akciót a szervezők nagy csalódására az illetékesek tűzveszélyesnek minősítették és betiltották.

A Twitter orosz felhasználói a nap legnépszerűbb témái közé juttatták a "köszönetputyinnakezért" témát (Szpasziboputyinuzaeto). A résztvevők az "elmúlt a tél, itt a tavasz, köszönet a pártnak ezért" kezdetű ismert csasztuskára írnak strófákat.

Az orosz emberek többsége már nem hisz abban, hogy Vlagyimir Putyin jobbá teszi az életüket, amikor majd tavasszal valószínűleg újra államfő lesz - derült ki a Levada Központ független közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelynek eredményeit a Vedomosztyi című lap közölte pénteken. A reprezentatív felmérés szerint 34 százalék véli úgy, hogy a legtöbben azért bíznak Putyinban, mert nem látnak mást, akiben bízhatnának; 35 százalék úgy véli, abban bíznak, hogy továbbra is megbirkózik az ország problémáival, és csupán 22 százalék gondolja úgy, hogy az emberek meggyőződtek arról, hogy Putyin sikeres munkára képes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!