Nagyvilág

2011.10.10. 17:52

Rasmussen: A NATO erői kivonulnak Afganisztánból 2014 végéig

Bukarest, 2011. október 10., hétfő (MTI) - A NATO erői kivonulnak Afganisztánból 2014 végéig - szögezte le Bukarestben Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára a szervezet parlamenti közgyűlése előtt.

Bukarest, 2011. október 10., hétfő (MTI) - A NATO erői kivonulnak Afganisztánból 2014 végéig - szögezte le Bukarestben Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára a szervezet parlamenti közgyűlése előtt.

Rasmussen részt vett a NATO Parlamenti Közgyűlésének őszi ülésszakán, amely hétfőn a román fővárosban ér véget. Azokkal az aggodalmakkal kapcsolatban, hogy a NATO afganisztáni kivonulása után ismét a tálibok vehetik át a hatalmat, Rasmussen reményét fejezte ki, hogy a helyi erők képesek lesznek szavatolni az ország biztonságát.

Rámutatott, hogy 2014 végéig az afgán hadsereg 350 ezer főt fog számlálni. Leszögezte: a NATO-erők kivonulása után is elkötelezett marad az észak-atlanti szövetség, így továbbra is támogatni fogja az afganisztáni rendőrséget és hadsereget.

A NATO Parlamenti Közgyűlése hétfőn elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében a testület támogatja az afganisztáni átmeneti folyamatot. Ez utóbbi révén olyan helyi rendfenntartó erőket kell létrehozni, amelyek képesek átvállalni a NATO-erők 2014-es kivonulása után az ország biztonságának megőrzését.

A határozat szerint elsőbbséget élvez az átmeneti folyamatban a korrupció visszaszorítása, és biztosítani kell, hogy az e jelenség ellen küzdő szervezetek ne kerüljenek politikai befolyás alá. A határozat sürgeti az afganisztáni választási reformot is.

A testület egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, amely a NATO valamennyi szervezetének javasolja a kibernetikai biztonság szükségességét valamennyi tervezési és gyakorlatba ültetési folyamatban. A határozat szerint a kormányoknak intézkedéseket kell tenniük a kibernetikai terrorizmus ellen.

A testület a biológiai és vegyi fegyverek ellen is állást foglalt. E dokumentum szerint a NATO Parlamenti Közgyűlése felhívást intézett az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Irakhoz, hogy semmisítsék meg maradék kémiai fegyvertartalékaikat.

A vegyi fegyverek kérdése Líbia kapcsán is felmerült. Rasmussen arra a kérdésre, hogy mi lesz a sorsuk Moammer Kadhafi volt líbiai diktátor vegyi fegyvereinek, elmondta: az Átmeneti Nemzeti Tanács feladata a líbiai fegyverzet ellenőrzésének biztosítása. Mint mondta, nem kaptak erre vonatkozó kérést, és a líbiai hadműveletre feljogosító ENSZ-határozat sem bízta meg a NATO-t ilyen feladatkörrel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!