Nagyvilág

2011.10.14. 17:16

Félkilós aranykinccsel gazdagodott a múzeum

Bécs, 2011. október 14., péntek (MTI) - Összesen fél kilogramm súlyú bronzkori aranykinccsel bővült a bécsi Természettudományi Múzeum gyűjteménye.

Bécs, 2011. október 14., péntek (MTI) - Összesen fél kilogramm súlyú bronzkori aranykinccsel bővült a bécsi Természettudományi Múzeum gyűjteménye.

 

Az ékszerek a felső-ausztriai Hallstatt közelében kerültek elő még 2005-ben. Valamennyi az osztrák államkincstár tulajdonát képezi, és az állam most felkérte az intézményt a megőrzésükre - jelentette az osztrák hírügynökség. Csütörtöktől tizenegy napon át a nagyközönség is láthatja a kincseket.

A leletegyüttes két pár gazdagon díszített spirál formájú karperecből és öt pár egyszerűbb kivitelezésű spirál formájú gyűrűből áll.

Hasonló régészeti leleteket eddig csak Nyugat-Magyarországon és Horvátországban találtak, Hallstatt a legnyugatabbra fekvő lelőhelyük.

A karperecekhez felhasznált arany a mai Románia, közelebbről Erdély területéről való. A régészek szerint ez azt bizonyítja, hogy milyen nagy távolságra terjedtek ki a bronzkori kereskedelmi kapcsolatok.

A lelet valószínűleg áldozati ajándék volt. A salzkammerguti vidéken ilyeneket már korábban is többször találtak, de a legtöbb bronzból készültek.

A Természettudományi Múzeum gyűjteményének legismertebb darabja a Willendorfi Vénusz néven ismert őskőkori szobrocska. A telt női alakot ábrázoló lelet 1908-ban került elő a mai Alsó-Ausztria tartomány területén, Willendorf in der Wachau közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!